5 Motive pentru care Creștinii sunt Persecutați

Acasă / Articole / 5 Motive pentru care Creștinii sunt Persecutați

„Tati, de ce aruncă oamenii cu pietre în noi?” îl întreabă Hassan pe tatăl său. Este un băiat de cinci ani din Africa de Nord. „De ce nu ne plac oamenii, cu ce am greșit?”

Tatăl lui Hassan l-a dus pe acesta acasă după ce au fost împroșcați cu pietre.

Tatăl a trebuit să-i explice lui Hassan că sunt urâți pentru că îl urmează pe Domnul Isus. Hassan probabil nu știe că ei sunt unii dintre milioanele de creștini care sunt prigoniți pur și simplu pentru că își mărturisesc credința în Hristos. Dar această întrebare simplă, rostită de un copil de de cinci ani, este una pe care toată lumea o pune:

„De ce nu ne plac oamenii?”

De ce oamenii din toată lumea urăsc atât de mult creștinii? De ce există mii de morți, arestări, agresiuni sexuale și alte crime împotriva urmașilor lui Isus în fiecare an?

O bătălie spirituală cu cicatrici fizice

Desigur, lupta pe care mulți creștini o duc este una spirituală. „Bătălia noastră nu este împotriva cărnii și sângelui, ci împotriva puterilor și stăpânirilor care stăpânesc carnea și sângele”, spune un partener Open Doors din Asia de Sud, parafrazând cuvintele lui Pavel din Efeseni 6:12. Fără îndoială, există o realitate spirituală care determină o mare parte din opoziția împotriva creștinilor din întreaga lume. Această realitate spirituală este observabilă în multe feluri. Iată cinci dintre motivele fundamentale pentru care creștinii sunt persecutați:

1. Domnul Isus este concurență pentru putere

Gândiți-vă la un dictator precum Kim Jong Un. Domnia sa asupra Coreei de Nord se bazează pe faptul că el are o putere absolută. Nimeni nu este mai presus de el sau de familia sa; nimeni nu-i poate contesta autoritatea; nimeni nu poate avea vreo alttă fidelitate decât față de el.

Dar dacă cineva devine creștin, această poziție este ocupată de Domnul Isus. El este Regele nostru, lui îi datorăm loialitatea finală și Numele Lui este mai presus decât toate celelalte. Pentru Kim sau orice alt conducător ca el, care pretinde puterea absolută, ideea că unii oameni sunt devotați unuia care are o putere mai mare decât a lor este o perspectivă terifiantă. Isus ca Rege și Conducător înseamnă că dictatorii care se bazează pe frică și subjugare sunt, de fapt, mici și slabi. Nimeni – în special cei puternici – nu vrea să i se amintească cât de mici sunt într-adevăr în comparație cu Dumnezeu.

2. Creștinismul este o provocare pentru cultura înconjurătoare

În fiecare cultură, a-L urma pe Domnul Isus înseamnă a fi o provocare pentru cultură. Un grup de oameni care fac pace, care caută dreptatea, iubesc mila și își ghidează viața după Cuvântului lui Dumnezeu, în mod natural, vor arăta puțin … ei bine, diferit! Dar acest lucru poate duce și la persecuții semnificative.

În locuri precum Vietnam, unii oameni care aparțin unor triburi rurale sunt așteptați să participe la ritualuri culturale, cum ar fi închinarea la strămoși sau aducerea de sacrificii idolilor. Dar când cineva devine creștin în acest cadru și refuză să urmeze tradițiile culturale, acesta pune o țintă pe spatele lor. Ei și familia lor sunt persecutați pentru că ei dintr-o dată îl umrează pe Domnul Isus, nu cultura.

În unele culturi, e în regulă să fii un creștin sub acoperire … dar imediat ce le spui altora despre Isus, poți suferi persecuție intensă. Și asta nu înseamnă întotdeauna mărturisire publică și excesivă; chiar și faptul de a-i spune unui prieten despre credința ta în Isus îți poate provoca probleme. Dumnezeu cere fiecărui creștin „să meargă și să facă ucenici” (Mat. 28:19); fapt care ar putea arăta puțin diferit de la un loc la altul, dar este întotdeauna suficient pentru a contesta orice legi care impun creștinilor să își păstreze convingerile private și ascunse.

3. A face bine înseamnă a te opune răului

În locuri precum Columbia sau Mexic, creștinii, în special liderii de biserici, care sunt adesea și lideri ai comunității, sunt vizați pentru că se opun cu îndrăzneală crimei organizate și corupției – a-L urma pe Domnul Isus înseamnă înseamnă a lupta pentru adevăr. A promova dreptatea atunci când cultura din jur este nedreaptă înseamnă că persecuția va urma în curând.

În India, când o persoană dintr-o casă inferioară – acel sistem străvechi în care ești născut în clasa ta socială cu puține speranțe de a avansa – devine creștin, deseori înseamnă că sistemul de caste deține brusc mai puțină putere. India a anulat în mod oficial legea castelor, dar în practica reală, casta în care cineva se naște este încă un factor puternic în viața oamenilor.

Închinarea împreună cu oameni din caste diferite înseamnă a nu disprețui pe nimeni născut într-o casă inferioară – și înseamnă că nu oferim o mai mare deferență oamenilor din castele superioare. În India, creștinismul deranjează un sistem nedrept, iar pierderea status quo-ului aduce persecuție și opoziție din partea oamenilor care doresc ca lucrurile să rămână la fel.

4. O nouă identitate este periculoasă

În multe locuri din întreaga lume, credința religioasă este legată de probleme de etnie, cultură și familie. Când o persoană se întoarce la Domnul, face mai mult decât să adopte un nou sistem de credințe; adesea este privit ca unul care a întors spatele familiei, prietenilor, comunității și chiar națiunii sale.

În locuri precum Somalia, a deveni creștin este periculos din cauza amenințărilor din partea guvernului – dar este și mai periculos din cauza faptului că familiile și satele îi vor hărțui și chiar îi vor ucide pe noii credincioși. În multe locuri din Orientul Mijlociu, dacă are loc o convertire, aceasta poate însemna literalmente o condamnare la moarte. În Malaysia, convertirea de la islam la creștinism este ilegală – și chiar după convertire, guvernul va considera în continuare copiii pe care noul creștin îi are ca musulmani.

A fi un creștin nou-născut în multe țări din întreaga lume aduce riscuri și suferință. A-L primi pe Domnul Isus înseamnă că ceva este mai mare decât familia, tribul sau naționalitatea ta. Și acea identitate nouă este privită cu suspiciune, ură și violență în locuri în care este extraordinar de dificil să-l urmezi pe Isus.

5. Domnul Isus intră în concurență cu alte credințe

În multe locuri, faptul de a-L urma pe Domnul Isus este mai mult decât o amenințare socială sau culturală – este văzută ca o provocare directă a sistemului de credință dominant. În Pakistan, creștinii sunt considerați cetățeni de clasa a doua, deoarece creștinismul este considerat inferior islamului. Creștinii din Asia de Sud pot fi acuzați de blasfemie împotriva islamului fără nicio dovadă, ceea ce duce la violență în masă. Presupoziția este că oricine aparține unei religii minoritare, precum creștinismul, este automat vinovat de contestarea deschisă a religiei majoritare.

Acesta este și motivul pentru care atât de multe țări au legi anti-convertire. În India, multe state interzic convertirea de la hinduism la altă credință. În multe locuri dominate de Legea Șaria, convertirea de la islam la creștinism este interzisă și ilegală – descoperirea convertiților poate duce la consecințe legale.

Și în alte locuri precum nordul Nigeria, creștinii sunt priviți ca străini și ca ținte ale unor grupări teroriste islamice precum Boko Haram. În mintea lor, creștinii sunt mai puțin oameni pentru că nu sunt musulmani. Pentru același motiv ISIS a ucis atât de mulți credincioși în Irak și Siria în timpul domniei lor de teroare – dacă creștinii nu sunt cu adevărat oameni pentru că slujesc regelui Isus, de ce nu ar trebui uciși pentru a demonstra că lucrul acesta este adevărat?

„Toate lucrurile noi”

Acestea sunt doar cinci dintre motivele pentru care creștinii sunt vizați și urâți în întreaga lume. Există, desigur, multe altele.

Creștinii pot fi urâți; dar nu sunt singuri. Ei ne au pe mine și pe tine și o familie de credincioși de pe toată planeta și Domnul Isus ne poruncește să-i iubim (Ioan 13:34). Prin rugăciune și sprijin financiar, avem ocazia să stăm alături de credincioși atunci când sunt atacați, când se confruntă cu discriminare și când sunt respinși de familiile, guvernul și comunitățile lor. Domnul Isus este un rege deasupra tuturor celorlalți regi, iar Biserica Sa oferă o familie și o comunitate care sunt mai presus de toate celelalte familii și comunități!

Ne putem îmbărbăta cu faptul că slujim unui Dumnezeu care „face toate lucrurile noi” (Apocalipsa 21:5) – Un Dumnezeu care promite că, deși vom întâlni suferință, „va șterge orice lacrimă” (Apocalipsa 21: 4) și va restabili o Împărăție nouă a păcii. Când inimile noastre se frâng pentru băiatul care se întreabă, „de ce ne urăsc?” ne putem aminti, de asemenea, că Dumnezeul pe care Îl urmează băiatul a promis că-l va salva pe el – și pe noi – pentru totdeauna.

Preluat de la www.opendoorsusa.org