6 lecții învățate de la Gladys Aylward despre succesul în lucrarea Evangheliei

Acasă / Articole / 6 lecții învățate de la Gladys Aylward despre succesul în lucrarea Evangheliei

Ai dorit vreodată ca Dumnezeu să te folosească pe câmpul de misiune? Ai pe inimă o zonă specifică a lumii? Poate te simți convins că este voia lui Dumnezeu să slujești acolo, dar nu te-a trimis încă – deși ești dispus. Te întrebi dacă este pentru că nu ești calificat pentru această sarcină? Sau dacă mai degrabă ar folosi pe altcineva?

Gladys Aylward a avut probabil sentimente similare. Născută în Marea Britanie la începutul anilor 1900, a devenit misionară în China și a slujit în rândul copiilor săraci timp de 25 de ani. Dar succesul ei pe câmpul de misiune a venit numai după mari dificultăți.

Ca adult, Aylward purta niște haine zdrențuite și avea puțină educație formală. Părea puțin probabil ca această femeie mică de statură să facă o mare diferență în lume. Conform calificărilor ei, era îndoielnic că va afecta mii de oameni cu Evanghelia Domnului Isus Hristos.

Când simțim că viața noastră este stagnantă și banală, viața lui Aylward ne poate încuraja. Dumnezeu îi folosește pe cei slabi – nu pe cei puternici – pentru ca niciun om să nu laude în înaintea Lui (1 Corinteni 1:27–31). Aylward nu și-a propus să devină un misionar binecunoscut. Nu se aștepta să fie o schimbătoare a lumii. Pur și simplu și-a întreptat fața către Hristos, apoi înspre China. Dumnezeu a îndeplinit restul.

Viața lui Aylward ne poate învăța șase lucruri despre succesul în lucrarea Evangheliei:

1. Scopul nostru ar trebui să fie voia lui Dumnezeu

Aylward a simțit că Dumnezeu dorea ca ea să plece în China, dar mulți oameni au îndemnat-o să continue lucrarea Evangheliei acasă. Slujirea ei printre cei mai săraci cetățeni din Anglia s-a dovedit a fi o lucrare bună, însă cu toate acestea, gândul la sufletele pierdute din China a chinuit-o, făcând-o incapabilă să îndepărteze convingerea că Dumnezeu o dorea acolo. Aylward nu dorea să facă doar fapte bune; ea tânjea după voia lui Dumnezeu, ceea ce însemna să facă lucrarea specifică la care El a chemat-o. Aceasta însemna să meargă în China.

2. Planurile noastre pot eșua

Mentorii lui Aylward au insistat ca ea să se alăture unei societăți misionare, să se înscrie la școala lor și să fie trimisă pe câmpul de misiune sub îngrijirea lor. Totuși, comitetul societății misionare a găsit-o nepotrivită în ceea ce privea educația și intelectul ei. Au respins-o și i-au spus că limba chineză va fi mult prea dificilă pentru ea. Cu respingerea din partea societății misionare, visul lui Aylward părea imposibil.

3. Putem întâlni obstacole

Fără sprijinul unei organizații misionare, Aylward era fără calificări. Poseda puțini bani și nu avea contacte. Aylward a ajuns în cele din urmă în China, călătorind prin mijlocul unei zone de război cu un bilet doar de dus și cu o cantitate de mâncare calculată.

Aceste lupte sunt similare cu cele cu care se confruntă mulți dintre viitori misionari moderni. Fie că ne străduim să găsim organizația misionară potrivită sau ne temem de incapacitatea de a strânge suficient sprijin financiar pentru familia noastră, nu ne putem lăuda că vom merge pe cânpul de misiune indiferent de situație.

În schimb, ar trebui să spunem: „Dacă va vrea Domnul, vom trăi și vom face cutare sau cutare lucru” (Iacov 4:13-17). Ca și Aylward, ne îndreptăm fețele acolo unde credem că Dumnezeu vrea să slujim; și dacă Dumnezeu vrea, El ne va duce acolo.

4. Am putea avea calificări neașteptate

La începutul șederii ei în China, Aylward a locuit la un misionar veteran, care era și hangiu. Încă nu învățase limba, ea avea grijă de catârii oaspeților, în timp ce misionarul ținea studii biblice în apropiere. Ascultând seară de seară Cuvântul lui Dumnezeu predicat în chineză, Aylward a învățat în cele din urmă limba.

De asemenea, Dumnezeu a echipat-o într-un alt mod, unic, pe Aylward. Obiceiul chinez de a lega picioarele fetelor pentru a le opri creșterea era o practică crudă. De vreme ce Aylward nu se născuse în China, ea mergea cu picioarele nelegate. Spre surprinderea ei, un oficial guvernamental a abordat-o, încredințându-i o misiune. El dorea ca ea să călătorească în fiecare sat din jur și să aplice noua lege care interzicea legarea picioarelor.

Aylward a acceptat cu o singură condiție: Ea avea să spună Evanghelia în fiecare casă pe care urma să o viziteze. El a fost de acord, iar Aylward a avut nenumărate oportunități de a împărtăși Evanghelia cu familiile chineze.

5. Planurile lui Dumnezeu nu vor da greș

Planul inițial al lui Aylward de a ajunge în China poate că a eșuat, dar planul lui Dumnezeu de a o folosi acolo a reușit. Ea și-a pus nădejdea în planul Său suveran, știind că orice vrea El, se împlinește. Ea a avut încredere că acesta era modul în care Dumnezeu avea să fie cel mai glorificat.

După ce a adoptat un copil care era pus la vânzare în stradă, Domnul a adus alte sute de copii la Aylward. În timpul războiului, Dumnezeu a folosit-o pentru a traversa în siguranță împreună cu acest grup de micuți un teren periculos, printre soldați din tabăra opusă. Aylward s-a bucurat că aceasta era lucrarea lui Dumnezeu – nu a ei.

6. Dumnezeu îi folosește pe cei slabi

Deseori au izbucnit revolte în închisoarea locală, iar paznicii i-au cerut lui Aylward să-i calmeze pe prizonieri. Prima oară când a vizitat închisoarea, a luat un topor din mâna unui prizonier bătăuș. În cele din urmă, chiar și ucigașii condamnați o ascultau cu uimire femeia mică de statură care stătea pe o movilă de murdărie și le spunea fără teamă adevărul.

Mulți dintre prizonieri au venit la credința în Hristos, nu pentru că Aylward a studiat cum să fie un misionar eficient, ci pentru că Dumnezeu le-a deschis inimile atunci când ea le-a spus cu îndrăzneală Cuvântul Său – chiar și atunci când înăuntrul ei era teamă.

Succes cu care nu ne putem lăuda

Adesea disprețuim gândul eșecului, dar povestea lui Aylward ne încurajează că până și eșecurile noastre duc la succes – atunci când definim succesul așa cum o face Dumnezeu. Dacă avem încredere în Hristos și în voia Lui, putem fi plini de încredere. Este posibil ca planurile noastre să eșueze, dar cu siguranță planul lui Dumnezeu nu va face acest lucru.

Gladys Aylward nu știa că Dumnezeu va conduce mii de oameni la Hristos prin ea. Nu știa că va salva viețile a sute de copii și vor fi scrise cărți despre ea. Dar știa că Dumnezeu voia să o folosească în China pentru Numele Lui – în ciuda slăbiciunilor ei.

Preluat de la www.thegospelcoalition.org