Acest supraviețuitor al două atacuri ISIS arată cât de mult riscă creștinii din Siria

Acasă / Asia / Acest supraviețuitor al două atacuri ISIS arată cât de mult riscă creștinii din Siria

Ceea ce urmează este o înregistrare de la un lucrător de pe teren al organizației Porți Deschise, care adesea activează în Siria și în țările înconjurătoare.

Tocmai am mâncat micul dejun cu Falit* și acum ne plimbăm pe străzile goale din Qamishli, un oraș din îndepărtatul nord-est al Siriei. Când ajungem pe una dintre străzile din partea centrală a orașului, Falit ne povestește cum a fost atacat aici împreună cu prietenii săi de către trei teroriști ISIS în 2015.

El arată cu degetul înaintea noastră. „O mașină a venit de acolo”, spune el. „Doi teroriști au venit din partea aceea. Stăteam acolo, cu prietenii mei, în fața magazinului meu de telefoane mobile”, indicând un loc din stânga noastră pe această stradă cenușie și prăfuită.”

„Au început să tragă”, continuă Falit. „Toți prietenii mei [au fost] răniți. Eu nu am fost, pentru că m-am aruncat pe stradă. Am stat întins pe stradă vreo 20 de minute. Nouă din prietenii mei apropiați au fost răniți — trei prieteni au murit.”

Tonul lui devine sobru și respectuos, în timp ce îi menționează pe prietenii care au fost uciși în acea zi: George, Touma și Karam. „Toți au fost împușcați când au încercat să fugă.”

Încerc să-mi imaginez scena. Acest om de lângă mine a văzut-o cu ochii lui. El a trăit această experiență traumatică, la fel ca mulți alți creștini sirieni care au asistat la astfel de scene oribile. Povestea sa face aduce aproape de noi realitatea sfâșietoare a războiului civil din Siria care continuă de aproape 10 ani.

„Acolo a zăcut George.” Falit indică unde a fost ucis acest prieten. „Era cu prietenul meu Khachik, care a încercat să-l ajute. Când a făcut acest lucru, s-a așezat lângă George, apoi [teroriștii ISIS] au tras în ei. George a murit; Khachik a fost străpuns de opt gloanțe, dar nu a murit. Nu-mi pot scoate din minte scena asta.”

 Aici este locul unde a zăcut Falit, încercând să evite a fi omorât de către teroriștii ISIS.

Aici este locul unde a zăcut Falit, încercând să evite a fi omorât de către teroriștii ISIS.

Incidentul părea să dureze veacuri. „După aproximativ 20 de minute, câțiva soldați kurzi și câțiva soldați sirieni au venit din direcții diferite pentru a ne ajuta”, își amintește Falit. „Teroriștii au continuat să tragă și au aruncat grenade de mână. La urmă, ei [s-au aruncat în aer].”

„Mă simțeam ca și cum făceam parte dintr-un film de acțiune. A fost foarte dificil. Tot timpul am crezut că voi muri. Nu mă puteam gândi la cei care mă așteptau acasă. Și m-am rugat: m-am rugat. [În orice] moment simțeam că voi fi dus de cealaltă parte; Mi-am amintit cum am trăit și mi-am amintit de păcatele pe care le-am făcut. M-am rugat cu lacrimi, imporându-L pe Isus să-mi dea o nouă viață, o viață de slujitor al Său. Toate acestea s-au întâmplat în primele 10 minute.”

Falit a observat că putea să se îndepărteze de locul unde stătea întins. „Puteam intra într-un magazin, ajutându-l pe Khachik să ajungă acolo împreună cu mine. Se lupta pentru viața lui. Un glonț îi intrase în piept, avea dificultăți de respirație.”

„O mașină din fața magazinului a luat foc și un fum gros a umplut clădirea. I-am dat lui Khachik cămașa mea umedă pentru a o pune la gura”, spune Falit. „Am continuat să-i spun: «Te rog să rămâi în viață, rămâi în viață.» Apoi a avut loc o explozie mare. Am putut să ies din magazin, purtându-l pe Khachik în spate. Am ajuns la armata siriană și am fost duși imediat la spital. Întrucât eram singurul din grup care nu a fost rănit, am stat cu prietenii mei la spital două zile. Am avut grijă de ei. Abia în a treia zi, am plecat în sfârșit acasă.”

Magazinul de telefoane mobile al lui Falit a fost grav deteriorat; nu l-a mai redeschis niciodată în acea locație. Timp de câteva luni, a lucrat pentru biserică. A fost implicat în lucrarea de ajutorare pentru numeroasele persoane afectate de criza siriană. „Mai târziu, am putut închiria un alt loc pentru a-mi deschide din nou magazinul”, spune el.

Nu a fost singura tragedie la care Falit a fost martor. În toamna lui 2019, mai multe bombe au explodat în Qamishli, într-un atac coordonat. Ulterior, ISIS și-a asumat responsabilitatea. „O [bombă] a explodat exact în fața casei mele și în fața bisericii”, spune Falit. „Au pus o bombă într-o mașină acolo. Abia plecasem de acasă ca să iau ceva pentru soția mea însărcinată, care era bolnavă la vremea respectivă. Apoi am auzit explozia. M-am uitat în spate [și] am văzut un nor mare de fum. Imediat, am văzut că este aproape de casa noastră [așa că] am fugit înapoi.”

„Unii dintre soldații kurzi au alergat împreună cu mine. Nu mă interesa de resturi sau de incendiu; Voiam doar să ajung la soția mea. Ușile casei erau rupte și erau cioburi peste tot. Când am ajuns acasă, soția mea tremura de frică, plângea în hohote, crezând că fusesem în mijlocul atentatului.” Falit* și-a mângâiat soția și amândoi au mers la casa părinților săi.

„Mai târziu, soția mea mi-a spus că era în pat atunci când bomba s-a declanșat”, spune Falit. „Dormitorul era singura cameră care nu era deteriorată. Restul casei mele a fost distrusă.” Cu ajutorul multor prieteni, Falit a reparat a doua zi ușile și ferestrele. „Toți știau că bebelușul nostru urma să vină în curând. Fiica noastră s-a născut două zile mai târziu.”

Războiul din Siria nu s-a încheiat. Atacuri precum cele la care a asistat Falit continuă să se întâmple zilnic. „Doamne, ai milă de această țară”, mă rog în timp ce continuăm să mergem pe străzile acestui oraș. „Te rog, Doamne, oprește acest război.”

*Este folosit un pseudonim.

Preluat de la www.opendoorsusa.org