CHINA – Un nou val de persecuție

Acasă / Asia / CHINA – Un nou val de persecuție

O creștere a fiecărei fațete a persecuției

China este vastă, iar situația creștinilor poate fi foarte diferită în diverse părți ale țării. Cu toate acestea, este corect să spunem că situația creștinilor s-a deteriorat în toată China. Guvernul chinez vrea să „sensibilizeze” fiecare ideologie religioasă din țară – adică să facă orice credință, inclusiv creștinismul, să corespundă interpretării lor cu privire la comunism. Aceasta înseamnă o creștere constantă a presiunii, în care guvernul mărește supravegherea, controlul și restricțiile puse asupra credincioșilor.

Noile restricții puse asupra internetului, social media, organizațiilor nonguvernamentale și reglementările din 2018 privind religia sunt aplicate cu strictețe, răspândite tot mai mult în toată țara și toate limitează serios libertatea.

Presiunea ideologică de a lăuda realizările Partidului Comunist a devenit mult mai puternică și reprezintă, probabil, unul dintre cele mai mari riscuri pe termen lung pentru creștini. Multe biserici sunt monitorizate și închise, nu numai biserici de casă independente, ci și unele biserici sancționate de guvern. Guvernul a interzis chiar vânzarea online a Bibliilor în 2018.

China s-a ridicat cu patru locuri în Indexul Modial de Persecuție 2020, mai ales din cauza accentului continuu și intensificat asupra ideologiei și a obiectivului excesiv de păstrare a guvernării Partidului Comunist. Religia este interzisă în sfera publică, iar cadrele didactice și personalul medical au fost presate să semneze documente care declară că nu au o credință religioasă. În unele zone, persoanelor în vârstă li s-a spus că pensiile lor vor fi reduse dacă nu renunță la credința lor creștină.

În plus, decizia de a-L urma pe Domnul Isus este plătită scump de creștinii din vestul Chinei, care provin din grupuri etnice unde islamul sau budismul sunt credințele dominante.

Cum suferă creștinii

Toate bisericile sunt percepute ca o amenințare dacă devin prea mari, prea politice sau invită oaspeți străini. O politică de „sensibilizare” a bisericii devine din ce în ce mai influentă deoarece Partidul Comunist se bazează puternic pe identitatea culturală chineză pentru a rămâne la putere. Noile restricții asupra internetului, social media și ONG-urilor și noile reglementări cu privire la religie – toate limitează serios libertatea. Cu toate acestea, creștinii suferă nu numai datorită introducerii noilor legi, ci și datorită punerii în aplicare mai cu strictețe a celor deja existente.

În plus, atunci când un convertit de la islam sau din budismul tibetan este descoperit de comunitatea și de familia lui, este de obicei amenințat, rănit fizic și raportat autorităților locale – toate în efortul de a-l recâștiga. Soții pot fi obligați să divorțeze, iar copiii pot fi luați de la părinții creștini.

Exemple

Nu s-au raportat ucideri în perioada întocminrii IMP 2020. Acțiunile statului împotriva bisericilor au mers mână în mână cu interogatoriile și, uneori, cu reținerea și arestarea conducătorilor creștini, precum și cu amenințările pentru membrii adunării. Unele atacuri au implicat biserici foarte mari.

Astfel de incidente au avut loc în mai multe provincii, în special în Henan, o provincie populată cu o minoritate creștină considerabilă, dar au depășit cu mult granițele provinciei Henan. Jiangxi a fost o altă zonă de unde au venit multe rapoarte. Întreruperea serviciilor bisericii a fost cel mai adesea la îndemâna forțelor de securitate și uneori la îndemâna mafioților locali recrutați.

Au fost multe incidente în care crucile de pe clădirile bisericilor au fost distruse, atât ale bisericilor înregistrate oficial, cât și ale bisericilor de casă. Au fost, de asemenea, multe cazuri în care proprietarii au fost presați de autorități să anuleze contractele de închiriere cu bisericile.

Trei cazuri publicate pe scară largă au implicat clădirea bisericii Sion din Beijing, clădirea bisericii Sfeșnicul de Aur din Shanxi și atacul din decembrie 2018 asupra bisericii Ploaia Timpurie din Chengdu – toate vizate pentru hărțuire și închidere.

Lărgimea și adâncimea campaniei împotriva bisericilor poate fi văzută și prin reacția extrem de neobișnuită a bisericilor de casă neînregistrate din Beijing, care au emis o declarație comună prin care au solicitat autorităților să respecte libertatea religioasă consemnată în Constituția Chinei. La șase luni după decembrie 2018, peste 600 de lideri ai bisericilor de casă din China au semnat documentul.

Rugați-vă pentru China

  • În prezent, Bibliile pot fi citite pe internet în China, dar nu pot fi vândute online. Rugați-vă pentru creștinii chinezi care pierd accesul la Biblie.
  • Rugați-vă ca credincioșii să aibă curaj să se întâlnească la părtășie, deoarece cultura devine tot mai ostilă bisericilor creștine. În iulie 2019, autoritățile dintr-un oraș din nordul Chinei au deschis o linie telefonică specială pentru cetățenii care raportează activități religioase neautorizate, incluzând evanghelizarea, distribuirea publicațiilor ilegale și găzduirea unor evenimente neaprobate.
  • În unele zone, copiii nu au voie să participe la slujbele bisericilor, ceea ce sugerează eforturi presante din partea autorităților pentru a opri creșterea creștinismului pentru generațiile în creștere. Rugați-vă ca cei mici să poată avea acces la Evanghelie.
  • Rugați-vă ca bisericile de casă să înflorească în toată țara și ca noii lideri să conducă aceste biserici, în ciuda riscurilor.

Sursă: www.opendoorsusa.org