Coreea de Nord – Creștinii și Persecuția

Acasă / Articole / Coreea de Nord – Creștinii și Persecuția

Deși creștinismul a cunoscut o creștere extraordinară în Coreea de Sud în ultimele decenii, Coreea de Nord a fost inițial locul unde Biserica a înflorit pe teritoriul peninsulei coreeane.

Acest lucru s-a schimbat atunci când Kim Il Sung a devenit liderul Coreei de Nord: toate religiile au fost interzise și creștinii au fost obligați fie să renunțe la credința lor, fie să înfrunte închisoarea sau moartea. Pentru mase, Kim Il Sung era dumnezeu, iar împreună cu soția și fiul său, au format o trinitate Juche.

Prezența creștinismului

În anii 40, creștinismul s-a bucurat de o creștere extraordinară în peninsula coreeană, în principal în jumătatea nordică. Până în 1950, conform unor estimări, în Coreea de Nord existau 2.850 de biserici, 700 de pastori și 300.000 de creștini. Phenianul a fost denumit Noul Ierusalim.

Dar, odată cu sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și ascensiunea lui Kim Il Sung la putere în Coreea de Nord, Biserica a suferit un regres major. Religia a fost scoasă în afara legii, cauzând fuga a mii de persoane în sud până la sfârșitul războiului din Coreea.

Astăzi, copiii din Coreea de Nord sunt învățați de la o vârstă fragedă că nu există Dumnezeu și nu au niciun concept despre religie. Dacă oamenii devin creștini sau sunt pur și simplu prinși cu o Biblie, riscă să fie executați.

Cu toate acestea, nord-coreenii care au făcut călătorii anterioare în China le vor spune celor care merg pentru prima dată acolo să solicite ajutor la clădirile care au cruce pe ele. Deși cei care caută ajutor ar putea să nu cunoască semnificația reală a crucii, aceasta reprezintă totuși o speranță de salvare din viața cu care se confruntă în Coreea de Nord.

Asemănări ciudate

Deși creștinismul este ilegal în Coreea de Nord, există asemănări izbitoare între acesta și filozofia Juche cu care toți nord-coreenii sunt îndoctrinați de la naștere. În locul Sfintei Treimi a Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh, oamenilor li se spune despre o trinitate diferită care îi pe include Kim Il Sung, mama sa Kim Jung Sook și fiul său Kim Jong Il.

Legile naționale sunt, de asemenea, scrise într-un stil care seamănă cu Legea mozaică. Un refugiat care învăța despre Biblie pentru prima dată a spus că i-a fost mai ușor să înțeleagă Vechiul Testament decât Noul Testament.

Copiii sunt învățați să le mulțumească lui Kim Il Sung și lui Kim Jong Il pentru mâncarea lor. Fotografiile celor doi împodobesc pereții fiecărei case ca o amintire a celor care se presupune că se îngrijesc de nevoile lor zilnice.

Stres constant, amenințări constante

Participarea la orice activitate legată de creștinism poate fi mortală. Fugarul Hwang Jang Yop, fost confident al lui Kim Il Sung, a spus: „Dacă cineva dorea cu adevărat să meargă la biserică, sau să-și declare credință, era împușcat în cinci minute”.

Guvernul a înființat două biserici creștine oficiale în Pyongyang, dar numai de fațadă. Hwang a spus: „Cei care merg cu adevărat acolo sunt ‘credincioși’ numiți de stat”.

Dacă sunt descoperiți, creștinii din Coreea de Nord sunt deportați în lagăre de concentrare ca infractori politici sau chiar uciși la fața locului. Condusă de către stat, persecuția creștinilor în Coreea de Nord este extremă, iar întâlnirea cu alți creștini pentru părtășie este aproape imposibilă, dacă nu este făcută în secret complet.

O creștere recentă a activității diplomatice, începând cu Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018 din Coreea de Sud, nu a schimbat nimic pentru creștinii din țară.

Cum suferă creștinii

Creștinii trebuie să își păstreze credința complet secretă. Dacă un creștin are o Biblie sau o parte dintr-una, ea va fi ascunsă cu atenție și va fi citită doar atunci când credinciosul este sigur că este singur. Majoritatea creștinilor nici nu le spun propriilor copii despre credința lor până când copiii sunt adolescenți mai mari, de teama că ar putea lăsa să le scape ceva.

Când creștinii sunt descoperiți, sunt arestați și închiși într-unul din teribilele lagăre de muncă din Coreea de Nord, unde sunt munciți precum sclavii și deseori torturați în moduri inimaginabile; cei mai mulți nu reușesc niciodată să scape cu viață de acolo.

Știrile povestesc despre ambițiile țării pe scena mondială. Totuși, în spatele titlurilor, o mare biserică subterană de 200 – 400.000 de creștini crește în Coreea de Nord. Și zeci de mii dintre acești credincioși secretați sunt deținuți în lagărele de muncă forțată. Este o minune că această biserică subterană există. Dar mai mult decât atât, ea este înfloritoare și în creștere.

Surse:

– www.christianheadlines.com/articles/a-look-at-christianity-in-north-korea-1135128.html
– www.opendoorsusa.org/christian-persecution/world-watch-list/north-korea
– www.northkoreanrefugees.com/nk-defectors-tell-about-death-camp-12