Coreea de Nord: Generalități

Acasă / Articole / Coreea de Nord: Generalități

Coreea de Nord (Chosŏn), numită în mod oficial Republica Populară Democrată Coreea, este o țară din Asia de Est care constituie partea de nord a Peninsulei Coreene, care iese din continentul asiatic între Marea de Est (Marea Japoniei) și Marea Galbenă. Ea acoperă aproximativ 55% din suprafața terestră a peninsulei.

Țara se învecinează cu China și Rusia la nord și cu Republica Coreea (Coreea de Sud) la sud. Capitala, Phenian, este cel mai mare oraș din țară și un important centru industrial și de transport în apropierea coastei de vest.

Geografie

Relieful Coreei de Nord e predominant muntos. Munții Kaema din nord-est au o înălțime medie de 1.000 metri deasupra nivelului mării și formează acoperișul topografic al întregii peninsule coreene.

Muntele Paektu (2.750 metri), cel mai înalt munte din Coreea de Nord și de pe peninsulă, se ridică la marginea nordică a acestui platou, în Munții Changbaek (Changbai), de-a lungul graniței sino-coreene.

Coreea de Nord are un climat continental în general rece. Sezonul de iarnă, din decembrie până în martie, este lung și rece; temperaturile medii din ianuarie se situează între aproximativ −7 ° C în sud și −23 ° C în interiorul nordic. Vara, din iunie până în septembrie, este caldă, cu temperaturi medii de peste 20 ° C.

Vegetația din zonele înalte, în special în jurul Muntelui Paektu, este alcătuită din arbori de conifere precum bradul siberian, molidul, pinul și pinul coreean. Terenurile mai joase din vest au fost inițial acoperite de păduri mixte cu multe tipuri de copaci, dar defrișarea continuă a lăsat doar pete ale pădurilor originale. Majoritatea terenurilor joase sunt cultivate, cu excepția unora dintre dealurile care sunt acoperite cu păduri mici de pin amestecat cu stejar, tei, arțar și mesteacăn.

Din cauza defrișărilor, populațiile de căprioare, antilope de munte, capre, tigri și leoparzi au scăzut mult și sunt limitate la pădurile îndepărtate. În câmpie, totuși, este încă posibil să se vadă porumbei sălbatici, heroni, cocostârci (care se cuibăresc în apropierea zonelor urbane) și multe păsări de apă migratoare, care locuiesc în câmpurile de orez.

Scurt istoric

Oamenii au trăit în peninsula coreeană încă din vechime, dezvoltându-și încet propria cultură și civilizație distincte. Poporul coreean a fost mai întâi unit de dinastia Silla în anul 668 î. Hr. De atunci, Coreea a fost nevoită să se lupte cu ambițiile expansioniste ale vecinilor săi.

În 1910, dinastia Chosun s-a încheiat cu anexarea și colonizarea Coreei de către Japonia. Coreenii își amintesc de stăpânirea colonială japoneză ca de o experiență brutală. S-au format grupuri de rezistență în Coreea și China, care au adoptat în mare parte o politica de stânga ca reacție la administrația japoneză de dreapta. Amintirile asupririi Administrației Imperiale Japoneze continuă să bântuiască relațiile dintre oamenii din Coreea și Japonia astăzi. De asemenea, Coreea a început să se modernizeze în această perioadă, iar orașul Phenian, în special, a devenit un centru vibrant pentru creștinism și cultura occidentală.

În urma înfrângerii Japoniei în 1945, Uniunea Sovietică și Statele Unite au convenit să împartă controlul postbelic al peninsulei coreene între ele. La 10 august 1945, doi tineri ofițeri americani au trasat o linie care demarca zonele de ocupație ale SUA și Uniunii Sovietice în paralela 38.

Împărțirea ar fi trebuit să fie temporară, o simplă notă de subsol în istoria îndelungată a Coreei, dar apariția Războiului Rece a făcut din aceasta un eveniment crucial. În căutarea asigurării menținerii influențelor în Coreea, SUA și URSS au instalat lideri care simpatizau cu propria lor cauză, în timp ce neîncrederea celor două părți a împiedicat cooperarea la alegerile care urmau să pună un singur lider pentru întreaga peninsulă.

Statele Unite au predat controlul asupra jumătății de sud a peninsulei lui Syngman Rhee, în timp ce Uniunea Sovietică i-a predat puterea lui Kim Il Sung asupra nordului. În 1948, ambele părți au pretins a fi guvernul legitim și reprezentant al întregului popor coreean.

În 8 septembrie 1948, Kim Il Sung a declarat formarea Republicii Populare Democrate din Coreea la Phenian, solicitând, de asemenea, juristicție asupra întregii Coree.

Începând cu anul 1953, Kim Il Sung a remodelat societatea nord-coreeană pe linia Juche – ideologia radical naționalistă a Coreei de Nord care promovează autonomia coreeană. Statul avea să dețină controlul asupra tuturor proprietăților și organizațiilor private. Oficial, totul din țară, de la afaceri, la haine de pe spatele cuiva, aparținea statului nord-coreean.

Regimul a reconstruit Phenianul ca și capitală socialistă și a ridicat numeroase monumente în cinstea lui Kim Il Sung, parte a eforturilor la nivel național de a construi un cult al personalității pentru a se asigura de loialitatea poporului. Statul a preluat controlul asupra mass-mediei și a restricționat călătoriile internaționale. De asemenea, Kim Il Sung a lucrat constant la centralizarea puterii în cadrul Partidului Muncitorilor din Coreea, sub stăpânirea sa, și a implementat o eliminare perpetuă a potențialilor adversari interni ai guvernării sale.

Conducerea țării

Prima constituție a Republicii Populare Democrate Coreene a fost promulgată în 1948 și a fost înlocuită cu o nouă constituție în 1972. A fost revizuită în 1992, 1998, 2009 și 2016. Modificările din 1998, făcute în anii de după moartea lui Kim Il Sung – liderul țării din 1948 până la moartea sa în 1994 – au fost atât de extinse încât a fost adăugat un preambul pentru a sublinia continuitatea cu regimul anterior. Preambulul concluzionează: „Constituția socialistă a RPDC este o constituție a lui Kim Il Sung, care întruchipează legal ideologia statului și realizările tovarășului Kim Il Sung.” Constituția revizuită din 1998 l-a consemnat, de asemenea, pe Kim ca fiind „președinte etern”.

Revizuirea constituției din 2009 l-a numit pe liderul suprem și președintele Comisiei Naționale de Apărare (CNA) ca fiind cea mai înaltă autoritate administrativă a țării. Această poziție a fost deținută de Kim Jong Il, fiul lui Kim Il Sung, până la moartea sa în 2011 și de succesorul lui Kim Jong Il, fiul său Kim Jong-Un. Revizuirile ulterioare din 2016 au creat Comisia pentru Afaceri de Stat, un nou organism care a înlocuit CNA ca cea mai înaltă entitate guvernamentală și a reprezentat o extindere a puterilor acordate lui Kim în calitate de președinte.

Șeful guvernului este premierul, asistat de mai mulți vicepremieri și un cabinet, ai cărui membri sunt numiți de legislatura națională, Adunarea Supremă a Poporului (ASP). Președintele ASP este șeful de stat titular al Coreei de Nord. În practică, însă, guvernul este sub conducerea unui singur om. În timpul vieții sale, Kim Jong Il a fost, de asemenea, comandantul suprem al armatei poporului coreean și secretar general al Partidului Muncitorilor Coreeni (PMC). După moartea sa, Kim Jong-Un și-a asumat aceste poziții și a fost făcut președinte al Comisiei Afacerilor de Stat.

Puterea politică, deosebită de puterea legislativă, este deținută de Partidul Muncitorilor din Coreea (PMC), a cărui cea mai înaltă autoritate este Congresul partidului, condus de un comitet central ales. PMC întocmește liste de candidați aprobați la alegeri. Politica este condusă de biroul politic al PMC.

Există o serie de partide politice nominale și organizații sociale care servesc la sprijinirea PMC. Totuși, toate activitățile politice sunt conduse de PMC sau necesită sancțiunea acestuia și trebuie să urmeze îndeaproape linia și politicile partidului. Alegerile oferă un mijloc prin care se asigură consimțământul pentru politicile și programele partidului. Sistemul electoral este complet controlat de partid.

Economia Coreei de Nord

Coreea de Nord are o economie centralizată. Statul controlează toate mijloacele de producție, iar guvernul stabilește prioritățile și accentele în dezvoltarea economică. Din 1954, politica economică a fost promulgată printr-o serie de planuri economice naționale. Planurile timpurii au acordat o mare prioritate reconstrucției postbelice și dezvoltării industriilor grele, în special a produselor chimice și a metalelor.

Planurile ulterioare s-au concentrat pe exploatarea resurselor și îmbunătățirea tehnologiei, mecanizării și infrastructurii. S-a acordat puțină atenție agriculturii până în anii 1970 și aceasta nu s-a dezvoltat până la sfârșitul anilor 1980.

Informații de încredere despre performanțele economiei nord-coreene au lipsit de regulă. Observatorii externi au ajuns la concluzia că țara nu și-a îndeplinit în mod constant obiectivele declarate și că statisticile de producție publicate de guvern au fost adesea umflate. Astfel, deși Coreea de Nord a depus eforturi puternice pentru a transforma o economie esențial agrară într-una centrată pe industria modernă în anii de după Războiul Coreean, în general, se crede că țara a avut doar parțial succes.

Obiectivele economice ale Coreei de Nord au fost întotdeauna legate de politica guvernamentală generală de încredere în sine (juche). Țara a respins investițiile străine, deși a acceptat ajutor economic considerabil din partea Uniunii Sovietice și a țărilor sale satelite din Europa de Est, precum și din China. În ciuda politicii sale de încredere în sine, Coreea de Nord a găsit de cuvință că este indispensabilă importarea mărfurilor esențiale precum combustibilul, mașinile și cerealele.

Populația

Date de încredere cu privire la demografia din Coreea de Nord sunt greu de obținut. Cele mai recente date provin dintr-un recensământ realizat de guvernul nord-coreean în 2008. Rezultatele, publicate în 2011, susțineau că populația Coreei de Nord era de exact 25 de milioane.

Majoritatea nord-coreenilor locuiesc în sudul și vestul țării, care este format în mare parte din terenuri joase. Nordul țării, aproape de granița cu China, este mai muntoasă și mult mai puțin populată.

Cel mai mare oraș din Coreea de Nord este Phenian, capitala țării. La recensământul din 2008, avea 3.255.288 de locuitori, ceea ce îl face singurul oraș din Coreea de Nord cu o populație de peste un milion de oameni.

Există foarte puțină diversitate etnică în Coreea de Nord și este probabil cea mai omogenă țară de pe pământ. Există câteva grupuri mici de comunități chineze, japoneze, sud-coreene, vietnameze și europene, dar atmosfera politică din țară nu este prielnică imigrației în masă.

Cultura

Coreea de Nord folosește aceeași limbă ca cea vorbită în Coreea de Sud. Diviziunea culturală și sociopolitică de mai bine de jumătate de secol a împins, totuși, limbile din peninsulă departe una de cealaltă, dacă nu în sintaxă, cel puțin în semantică. Când Coreea de Nord s-a confruntat cu sarcina de a construi o nouă cultură națională, ea s-a confruntat cu o problemă gravă de analfabetism. De exemplu, peste 90 la sută dintre femeile din nordul Coreei în 1945 erau analfabete; la rândul lor, constituiau 65% din populația analfabetă total. Pentru a depăși analfabetismul, Coreea de Nord a adoptat scrisul doar-coreean, eliminând utilizarea caracterelor chineze.

Simbolurile naționale, cum ar fi emblema și steagul național, au fost create în 1948 sau ulterior. Au un imn național, Aegukka („cântecul patriotismului”), dar datorită închinării la liderul național vreme îndelungată, melodiile care aduc laudă lui Kim Il Sung au înlocuit mai mult sau mai puțin imnul. Odată cu ascensiunea fiului lui Kim Il Sung, Kim Jong Il, la funcția publică, doar două cântece, fiecare lăudându-i pe Kim Il Sung și pe Kim Jong Il, au început să fie cântate la ședințele publice.

Spre deosebire de sud, unde se afla înalta tradiție a Coreei, nordul nu a avut un centru politic și cultural notabil, cu excepția Phenianului, care a fost în mod evident ales capitală. Cu această lipsă de putere politică centralizată și tradiție culturală, Coreea de Nord a început în mare măsură de la zero. Acest lucru s-a dovedit util pentru construirea unei noi identități culturale a Coreei de Nord, izvorâtă din curentul sovietic, dar în mod distinct nord-coreeană în același timp.

Surse:

  • www.britannica.com/place/North-Korea
  • worldpopulationreview.com/countries/north-korea-population
  • www.everyculture.com/Ja-Ma/North-Korea.html