Coronavirus în Coreea de Nord?

Acasă / Asia / Coronavirus în Coreea de Nord?

În aproape fiecare țară, actualizările vin mai repede decât le putem digera. Numărul de persoane infectate cu coronavirus este monitorizat constant. Vedem oficialii din domeniul sănătății reacționând cu propuneri puternice. Viața de zi cu zi a fost complet întreruptă.

Dar nu și în Coreea de Nord. Cel puțin, potrivit guvernului nord-coreean.

Coreea de Nord susține că nu are niciun caz de coronavirus în întreaga țară. Dar această afirmație este aproape sigur neadevărată. SUA a observat că în Coreea de Nord a fost foarte puțină activitate militară, lucru rar într-un regim dictatorial. Acest lucru se datorează probabil infecțiilor cu coronavirus și măsurilor preventive. Și un raport sugerează că aproape 200 de soldați au murit după ce au prezentat simptome similare celor care suferă de coronavirus. Între timp, țara își intensifică măsurile preventive.

Cei de la Open Doors se tem că viețile multor cetățeni nord-coreeni sunt în joc.

„Sistemul de asistență medicală din țară este aproape inexistent”, spune un lider al echipei Open Doors, care lucrează cu refugiații din Coreea de Nord aflați în China. Nu-și poate da numele din motive de securitate. „Spitalele abia funcționează, sunt puțini medici și există o lipsă imensă de medicamente. Persoanele bolnave cumpără medicamente neetichetate, de pe piața neagră, de la persoane care nu au o pregătire medicală.”

Potrivit acestui expert Open Doors, mulți nord-coreeni au un sistem imunitar slab. „Majoritatea oamenilor au trecut prin perioade de subnutriție severă”, remarcă el. „O epidemie virală ar fi dezastruoasă pentru ei. Chiar și în țările puternic dezvoltate, sistemul de îngrijire a sănătății se află sub presiuni extraordinare. Coreea de Nord nu are mijloacele de a-și ajuta cetățenii în cazul unei epidemii majore.”

Organizația Open Doors are canale secrete prin care trimite mâncare și medicamente creștinilor din Coreea de Nord. Acest ajutor este crucial pentru supraviețuire, potrivit unui credincios secret. „Fiecare gospodărie suferă de deficit alimentar”, spune el. „În primul rând, am avut secetă în primăvară, apoi furtuni puternice și ploi în timpul verii. Țara noastră trebuie să facă față și sancțiunilor internaționale. Recolta a fost deja proastă și acum cetățenii trebuie să furnizeze mâncare pentru militari. Nu au rămas suficiente rații pentru iarnă și pentru primăvară.” Situația este atât de gravă încât cetățenii numesc primăvara „anotimpul sărăciei”.

Am auzit cum în timpuri de foamete, biserica din Coreea de Nord împărtășește mâncare cu vecinii, ceea ce a deschis uși pentru a împărtăși dragostea Domnului Isus. Știm că credincioșii din Coreea de Nord sunt la fel de gata să împărtășească ceea ce au – și vestea bună a Evangheliei – cu vecinii lor în timpul acestei crize.

„Suntem atât de recunoscători că nu ne uitați în rugăciunile voastre”, spune creștinul secret din Coreea de Nord. „Avem o vorbă, că o casă costă 800 de bucăți de aur, dar un vecin bun valorează 1.000 de bucăți de aur. Totuși, ceea ce faceți pentru noi, valorează mai mult de 10.000 de bucăți de aur. Suntem atât de recunoscători că Dumnezeu te-a făcut fratele nostru sau sora noastră.”

Susținerea voastră este incredibil de importantă pentru a ajuta la hrănirea a mii de bărbați, femei și copii și pentru a menține biserica vie în Coreea de Nord. Rugăciunile voastre îi pot ajuta să stea puternici în fața persecuției extreme – și în fața noului risc adus de coronavirus.

Christopher Summers
www.opendoorsusa.org