Creștinii din Congo se confruntă cu o violență teroristă în creștere

Acasă / Africa / Creștinii din Congo se confruntă cu o violență teroristă în creștere

Terorismul islamist care a ucis peste 100 de persoane într-o perioadă de două săptămâni în Republica Democrată Congo atrage din nou atenția supra persecuției creștine de acolo.

Grupul terorist Forțele Democrate Aliate (FDA) este acuzat de decesele care au avut loc în cel puțin trei atacuri de la sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie în efortul de a stabili un califat musulman în țara predominant creștină, a raportat Open Doors.

„Uciderea civililor nevinovați aproape zilnic este o tragedie care nu s-a mediatizat”, a declarat analistul principal Open Doors, Illia Djadi, după atacurile care au durat din 31 decembrie până în 14 ianuarie. „Este o amintire a ceea ce se întâmplă în alte părți din regiunea cetrală a ținutului Sahel.”

Djadi compară această violență cu cea care se răspândește în regiunea Sahel din nordul Nigeriei, unde Boko Haram și extremiștii aliați sunt învinuiți pentru omorârea a 37.500 de oameni începând cu 2011, potrivit unui nou raport al Comisiei SUA pentru Libertatea Religioasă Internațională.

„Gândiți-vă la grupuri precum Boko Haram din nord-estul Nigeriei, de exemplu”, a spus Djadi, care luptă pentru libertatea de credință în Africa Subsahariană. „Ideologia înființării unui ‘califat’ în regiune și modul în care ei operează se potrivesc perfect și putem vedea cum aduc aceste lucruri suferințe teribile asupra oamenilor nevinovați.”

Congo în Indexul Mondial de Persecție întocmit de organizația Open Doors

FDA a fost activ în Congo timp de zeci de ani, dar extinderea sa i-a determinat pe cei de la Open Doors să includă Congo pentru prima dată în lista celor mai periculoase 50 de țări pentru creștini.

Congo, care este creștin în proporție de 95%, a debutat pe locul 40, clasat în principal pentru violență, persecuție împotriva bisericilor și persecuție socială împotriva musulmanilor care se convertesc la creștinism.

„Atacurile FDA și ale altor grupuri militante din Republica Democrată Congo sunt motivul pentru care violența reprezintă un risc imens pentru populația creștină și bisericile din regiunile în care militanții sunt activi”, a afirmat Open Doors în Indexul Mondial de Persecuție 2021.

„Violența a dus la strămutarea a peste 1 milion de persoane în interiorul țării. În plus, urmașii Domnului Isus sunt expuși riscului de a fi răpiți și de a le fi distruse casele.”

Atacurile FDA ar fi crescut de când autoritățile au lansat o ofensivă împotriva grupului în octombrie 2019. În ultimele atacuri din Congo, FDA este acuzat că a ucis 46 de membri ai grupului etnic de pigmei din provincia Ituri pe 14 ianuarie, 22 de civili într-un raid de noapte asupra satului Mwenda pe 4 ianuarie, 17 locuitori dintr-un sat din apropiere în săptămâna precedentă și 25 de persoane în satul Tingwe pe 31 decembrie, a afirmat Open Doors. FDA a folosit arme de foc și macete.

ONU a declarat că grupul FDA este conectat la o rețea de jihadiști din Africa. Spre deosebire de Boko Haram, FDA nu s-a aliat cu  grupul Statului Islamic, dar ISIS a început să își asume responsabilitatea pentru atacurile FDA.

FDA, Boko Haram și Statul Islamic din Provincia Africa de Vest (SIPAV) sunt în general acuzați de săvârșirea de crime de război și crime împotriva umanității. În ultimul său raport, Comisia SUA pentru Libertatea Religioasă Internațională (CSLRI) a declarat că există dovezi rezonabile ale faptului că Boko Haram și SIPAV au comis astfel de infracțiuni și recomandă abordări regionale pentru combaterea violenței.

„Abordările regionale continuă să pună presiune asupra grupurilor jihadiste violente care operează în această regiune, în principal prin operațiuni militare. Cu toate acestea, grupurile islamice militante din Nigeria demonstrează o rezistență remarcabilă și amenință să coopteze și să ‘islamizeze’ alte conflicte violente din Nigeria și din întreaga regiune”, a spus CSLRI. „Așadar, aceste grupuri vor continua să prezinte o amenințare la adresa libertății religioase din Nigeria și din alte părți pe viitor, dacă nu se depun eforturi înspre rezolvarea provocărilor actuale.”

Sursă: www.baptiststandard.com