Nouă creștini uciși

Acasă / Asia / Nouă creștini uciși

 

Atacul unor bărbați înarmați necunoscuți a avut loc în zorii zilei de marți, 5 iulie. Aceștia au omorât cel puțin nouă creștini din regiunea de Est a Republicii Democratice Congo.

Surse locale, contactate de Watch World Monitor, au declarat că atacatorii au luat cu asalt comunitățile Tenambo, Nzanza și Mamiki aflate lângă o bază militară de la marginea orașului Oicha, între orele 4 și 6 dimineața. Atacatorii, înarmați cu pistoale și macete, au jefuit casele, luând ca pradă hrană și vitele. Incidentul a fost confirmat și de către forțele de securitate și de administratorul teritoriului Beni, Bernard Amisi Kalonda, care a declarat că numărul morților ar putea fi mult mai mare, deoarece căutările victemelor sunt încă în desfășurare.

Estul Republicii Democratice Congo a fost asaltat de violențe soldate cu moartea a 1.116 de persoane în perioada octombrie 2014 și mai 2016, potrivit ONG-urilor locale. Ei au mai declarat că un alt număr de 1.470 de oameni au fost răpiți, în timp ce mai mult de 34.000 de familii au fost strămutate cu forța. S-au înregistrat şi numeroase cazuri de violență sexuală împotriva femeilor și a copiilor.

Această zonă are o populație creștină de aproape 96 %, iar impactul violenței a fost imens. Un pastor din zona afectată de atacul din 5 iulie a declarat pentru Watch World Monitor că toate victimele, inclusiv un bătrân din biserica lui și cinci femei, erau creștini.

Atacul a provocat panică. Mulți au fugit din zonă și au căutat refugiu în zone mai sigure din orașul Oicha.

Cele trei comunități atacate de rebeli se aflau la doar 200 de metri de armată și la aproximativ trei kilometri de o bază ONU.  Surse locale au

În 2016 a fost prezentat raportul Global Umanitar al ONU, în care este prezentată prezența continuă în Republica Democratică Congo a numeroase grupuri armate ilegale. Acesta a subliniat amploarea dezastrului umanitar.

„În Republica Democratică Congo, o criză complexă și prelungită de proporții masive a creat nevoi umanitare pentru 7,5 milioane de persoane, reprezentând 9% din populație”. „Estul Republicii Democratice Congo continuă să fie teatrul unei crize umanitare complexe și de lungă durată, care afectează cel puțin 1,6 milioane de persoane strămutate, 90% dintre acestea sunt strămutate din cauza atacurilor armate și a violenței din zonă” este precizat în raport.

 Sursă: www.worldwatchmonitor.org

Pagini: 1 2

Lăsaţi un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată.