Peste 80 de Oameni Uciși, o Fată de 16 ani Luată Ostatică în urma unor Atacuri Islamice din Republica Democrată Congo

Acasă / Africa / Peste 80 de Oameni Uciși, o Fată de 16 ani Luată Ostatică în urma unor Atacuri Islamice din Republica Democrată Congo

Numai în ultima lună, frații și surorile noastre din provincia Kivu de Nord din Republica Democrată Congo (RDC) au suportat un șir de cel puțin 10 atacuri ale grupului extremist islamic (Forțele Democrate Aliate). Se pare că în aceste atacuri au fost ucise cel puțin 84 de persoane, inclusiv bărbați, femei și copii. Mai mult de jumătate (47) erau creștini. Cel puțin 13 persoane lipsesc, se consideră că au fost răpite – inclusiv o fată de 16 ani.

Potrivit relatărilor, majoritatea pierderilor s-au produs după ce guvernul a lansat Operațiunea Sukola 1, o încercare de a alunga Forțelor Democrate Aliate (FDA) din zonă. Dar operațiunea a costat foate multe vieți omenești, cele mai multe fiind creștine, în urma a cel puțin 10 atacuri de la începutul lunii. FDA – una dintre multele grupări extremiste care susțin islamizarea – este cunoscută pentru comiterea unor atrocități, cum ar fi omor (inclusiv copii), viol, răpire de femei și copii și, ulterior, sclavie și / sau îndoctrinare.

Pastorul Gilbert Kambale, președintele organizației societății civile a orașului Beni, a chemat creștinii din Kivu de Nord și din alte părți să se roage ca Dumnezeu să se îndure de Beni și de RDC.

„Chiar dacă noaptea este lungă, ziua va răsări cu siguranță”, a remarcat pastorul Gilbert.

Pentru a vă ajuta să înțelegeți cum a fost ultima lună pentru frații și surorile noastre din această zonă a Africii Centrale, mai jos vom împărtăși o serie de atacuri care au început în 5 noiembrie și au continuat în următoarele trei săptămâni.

5 noiembrie: În jurul orei 6 a.m., militanți suspecti ai FDA au năpustit asupra civililor din jurul satului Kokola, ucigând cel puțin 10 oameni (dintre care trei erau creștini) și rănind patru. O fată de 16 ani este încă dispărută.

10 noiembrie: Patru creștini au fost uciși într-un atac asupra orașului Eringeti. Unele surse au spus că atacatorii au intrat în liniște în oraș, și-au ucis victimele și nu au plecat fără ca cineva să audă împășcături.

11 noiembrie: Cel puțin trei persoane au fost ucise în satele Mayimoya și Bambuka Kisiki; și cel puțin alte două persoane au fost raportate ca fiiind dispărute. Trei dintre victime erau creștini.

14 noiembrie: Șase persoane (patru femei, un bărbat și un copil), toți membri ai aceleiași familii, au fost uciși în orașul Oicha, în apropierea orașului Mabasele. Câțiva alții au fost răniți. Se pare că acesta a fost al treilea atac în acea săptămână. Anterior, militanții au încercat să ia cu asalt Spitalul General Oicha. Potrivit unui lider al bisericii, populația din Mabasele a fugit pentru a opta oară, dar s-a întors a doua zi, doar pentru a primi un alt atac.

15 noiembrie: Între 10 p.m. și 1 a.m., luptătorii FDA au atacat orașul Mabasele, ucigând șase femei. Trei dintre ele erau creștine care mergeau la biserică să se roage și au fost ucise în Kikanda în jurul orei 11p.m. în timp ce își croiau drum spre casă. Alte trei femei au fost ucise înaintea lor. Ulterior, câțiva militanți ai FDA au atacat un vehicul din zona Kokola. Cinci persoane au fost ucise, inclusiv două femei creștine și trei bărbați.

16 noiembrie: Aproximativ 15 persoane au fost ucise în zona Palmba, Mbau. Din cei 15, opt dintre ei (cinci femei, doi bărbați și un copil de 6 ani) erau creștini. O mare parte din populația Mbau a fugit pentru a optsprezecea oară spre Beni.

17 noiembrie: În jurul orei 22:00, luptătorii suspecti ai FDA au luat cu asalt cartierul Pakanza din zona Oicha și au rămas până în jurul orei 2 a.m., ucigând șase persoane (inclusiv trei femei, un bărbat și doi copii). Cel puțin alți patru au fost răniți.

19 noiembrie: Într-un atac de trei ore, de la 4-7 p.m., aproximativ 14 persoane au murit în urma unui atac ce se suspectează a fi din partea FDA în zona Mavete, în apropierea centrului Oicha. Până la sfârșitul zilei, numărul morților a crescut la șapte, iar a doua zi, alte șapte persoane au fost găsite la câțiva kilometri distanță. Au ucis mai întâi trei credincioși (două femei și un bărbat) înainte de a fura medicamente dintr-un centru de sănătate al unei biserici locale. De asemenea, au dat foc unei părți din clădire. Cea mai mare parte a populației Mavete a fugit în orașul Beni, în timp ce câțiva au mers în orașul Ndalya.

20 noiembrie: Militanții ADF au luat cu asalt districtul Boikene din orașul Beni în jurul orei 2 a.m. și au ucis 15 oameni, toți fiind creștini. Zece persoane au fost raportate ca fiind dispărute.

Ani de vărsare de sânge

RDC se află în Africa centrală și este una dintre cele mai mari țări de pe continent. Cu 80 de milioane de hectare de teren arabil și peste 1.100 de minerale și metale prețioase disponibile, este de asemenea o țară extraordinar de bogată. Bogăția acestei țări este unul dintre principalele motive pentru care violența și tulburările au bântuit aât de mult istoria sa.

În ultimii ani, au apărut rapoarte despre violența persistentă împotriva populației majoritare creștine din nord-estul RDC. Situația de securitate este foarte complexă din cauza numeroaselor grupuri implicate, dintre care câteva susțin o agendă de cucerire islamică.

În cursul unei vizite de anul trecut, lucrătorii organizației creștine Open Doors au aflat că situația nu s-a îmbunătățit deloc și că atrocitățile comise împotriva fraților și surorilor noastre provoacă deplasări, sărăcie, disperare și foarte multe probleme de sănătate și psihologice. Violența a avut un impact negativ și asupra vieții bisericii.

Familia noastră din Congo are nevoie de rugăciunile și de sprijinul nostru

  • Rugați-vă ca Dumnezeu să mângâie și să de întărească sutele de vieți care nu vor mai fi niciodată aceleași după ce i-au pierdut pe cei dragi.
  • Rugați-vă pentru pace și pentru sfârșitul violenței în zona orașului Beni. Cereți-I lui Dumnezeu să nimicească planurile militanților de a da noi atacuri.
  • Rugați-vă ca Domnul să-i protejeze frații și surorile noastre răpiți, ca să se întoarcă în siguranță acasă.
  • Rugați-vă pentru miile de oameni din Africa Centrală ce au fost strămutați din casele lor.
  • Rugați-vă ca guvernul să caute și să descopere strategii mai eficiente și de succes pentru destrămarea FDA și a altor grupuri violente din ascunzătorile lor.

Sursa: www.opendoorsusa.org