Romany: Un tânăr martir în Libia

Acasă / Asia / Romany: Un tânăr martir în Libia

Ucis cu brutalitate

Pentru a-și putea întreține mama și frații, Romany, un tânăr creștin egiptean de 27 de ani, s-a mutat în Libia, după moartea tatălui său.

Era diacon în biserica din care făcea parte. Avea o față mereu zâmbitoare și o credință puternică. Obișnuia să comunice cu familia sa zilnic. Însă, dintr-o dată, această comunicare s-a aprit.

Familia a încercat să afle ce s-a întâmplat cu Romany și a contactat autoritățile libiene. Două luni mai târziu, au primit răspunsul: autoritățile libiene le-au spus că Romany a fost răpit și ucis de către grupul terorist Ansar al-Sharia. L-au torturat pentru a-l forța să se convertească la islam, dar fiindcă nu a vrut să renunțe la credința sa în Domnul Isus, l-au ucis.

Trupul său a fost trimis în Egipt în martie și îngropat în cimitirul familiei sale.

Nicio recunoaștere a bisericii — nicio libertate pentru creștini

Moartea devastatoare a lui Romany arată cât de critică este situația în Libia pentru credincioși — libieni și străini deopotrivă. Libia se află pe locul 4 în Indexul Mondial de Persecuție realizat de organizația Porți Deschise. Absența unui singur guvern central care să asigure respectarea legii și a ordinii contribuie la nivelul extrem de presiune în viața cetățenilor în general  și a creștinilor în special.

Creștinii libieni cu un trecut musulman se confruntă cu o presiune violentă și intensă pentru a renunța la credința lor din partea familiei și a comunității mai largi. Nu există libertate de exprimare, nu există niciun tratament egal pentru creștini, nicio recunoaștere a bisericii și nicio biserică construită.

Lucrătorii migranți creștini au voie să se întâlnească împreună pentru a se închina în Libia, dar sunt întotdeauna în pericolul de a fi atacați de militanții islamici și se confruntă cu discriminare din partea societății libiene. Bisericile sunt interzise pentru libieni, iar creștinii trebuie să-și păstreze credința completă secretă.

Creștinii care își exprimă în mod public credința și încearcă să împărtășească și cu alții Evanghelia, se expun riscului de a fi arestați și de a fi tratați cu brutalitate de către familiile lor, de către comunitățile din care fac parte și de către militanții islamici violenți.

Rugați-vă pentru credincioșii din Libia

  • Rugați-vă ca Domnul să-i mângâie pe mama și frații lui Romany.
  • Rugați-vă ca liderii religioși musulmani să înceteze incitarea la violență față de convertiții sau migranții creștini.
  • Rugați-vă ca dragostea pe care Romany a avut-o pentru Domnul Isus și pentru semeni să întărească credința creștinilor din satul său.
  • Credincioșii din biserica din care Romany făcea parte să nu aibă un duh de frică, ci de putere, de dragoste și de chibzuință (2 Timotei 1: 7).
  • Creștinii secreți din Libia să fie hrăniți spiritual și să crească în cunoașterea și înțelegerea Scripturii.
  • Rugați-vă ca extremiștii care l-au ucis pe Romany să ajungă să Îl cunoască și să Îl urmeze pe Domnul Isus Hristos.

Surse:

www.opendoorsusa.org/wp-content
www.opendoorsusa.org/christian-persecution