Săteni din Myanmar eliberați după șase luni de captivitate

Acasă / Asia / Săteni din Myanmar eliberați după șase luni de captivitate

La data de 1 august, Armata Arakan (AA) a eliberat zeci de săteni din statul Chin, aflat în vestul Myanmarului. Acești săteni au fost ținuți captivi timp de șase luni într-o tabără de frontieră, după ce soldații i-au luat din comunitatea lor în urma unei lupte cu forțele guvernamentale. Surse locale au confirmat eliberarea acestor săteni (care erau în primul rând creștini), în urma negocierilor.

Potrivit AA, care luptă pentru o mai mare autonomie în statul vecin Rakhine, civilii reținuți au fost trimiși la liderii comunității din satul Ohnthee Wa, pentru a putea fi duși într-o tabără de persoane strămutate din Meezar.

Pastorul Moise din tabără a declarat pentru Radio Free Asia că a fost informat despre sosirea sătenilor în Ohnthee Wa, dar că încă nu i-a cunoscut. „Au spus că s-au întors, dar sunt încă în satul Ohnthee Wa”, a spus el. „Au spus că toți au fost eliberați. Vor rămâne în Meezar unde se află tabăra.”

În 2 februarie 2019, 54 de săteni etnici Khumi au fost răpiți de către AA și aduși la baza lor situată între granița cu Myanmar și Bangladesh. Deși AA a susținut că i-a „salvat” acești săteni ajutându-i să fugă în siguranță, atunci când armata birmaneză (Tatmadaw) a efectuat o ofensivă împotriva AA, sătenii care au scăpat ulterior au negat acest lucru. Mai degrabă, sătenii au spus că ei au fost luați împotriva voinței lor și au fost folosiți ca scuturi umane atunci când Tatmadaw a atacat cu elicoptere de luptă.

Paisprezece dintre acești săteni au reușit să scape din tabără în ultimele luni, iar unul a murit în timp ce se afla în custodia AA.

Directorul Salai Terah de la Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului din Chin, care a cerut în repetate rânduri eliberarea sătenilor, a declarat pentru Khonumthung News: „Ne bucurăm de eliberarea sătenilor din King-talin. Suntem recunoscători pentru acest lucru. Sperăm ca astfel de probleme să nu mai apară.”

Gina Goh, managerul regional al organizației International Christian Concern (ICC) pentru Asia de Sud-Est, a declarat: „Pentru captivii din Chin care au fost reținuți împotriva voinței lor luni de zile, este cu siguranță o veste încurajatoare faptul că se pot întoarce acasă. Ne bucurăm împreună cu ei și cu cei dragi ai lor. Cu toate acestea, AA nu ar fi trebuit să-i fi reținut în primul rând. Civilii au dreptul să trăiască fără teamă, în pofida conflictelor armate aflate în continuu între AA și Tatmadaw.”

Sursa: www.persecution.org