” Istoria misiunii este istoria rugăciunilor ascultate… este cheia întregii probleme a eforturilor misionare. Toate mijloacele umane sunt secundare.”
Samuel M. Zwemer
De multe ori, când vine vorba de a fi misionar, vedem doar partea cu “a fi chemat şi a merge”, tinzând să uităm realitatea dură: să fii departe de familie şi prieteni, copii care trebuie să rămână acasă şi să facă şcoală, ani de lucrare până când se vede un rod şi misionari care ajung să se consume din punct de vedere emoţional şi spiritual. În fiecare an, mai bine de 12,000 de misionari se întorc de pe câmpul de misiune permanent, prematur şi din motive ce puteau fi prevenite.
Un mod în care NOI putem face diferenţa este să ne rugăm pentru misionarii noştri.
Cum să ne rugăm pentru misionari?
- Roagă-te specific pentru fiecare familie misionară – nu doar pentru toată familia, ci şi pentru fiecare membru din familie în parte. Menţionează nevoi specifice.
- Alege “misionarul lunii” sau “misionarul săptămânii” şi roagă-te pentru el în toate serviciile bisericii, serviciile cu copiii, întâlnirile de rugăciune etc.
- Menţionează nevoi specifice ale misionarilor în buletinul/newsletterul bisericii. Ține minte totuşi că problemele personale şi delicate trebuie tratate cu confidenţialitate şi nu trebuie făcute cunoscute întregii adunări fără permisiunea misionarilor.
- Încurajează persoane individuale şi familii să se roage acasă pentru misionari şi familiile lor.
- Identifică-te cu misionarul tău. Când tu eşti singur, roagă-te pentru misionar ca să poată face faţă singurătăţii; când tu suferi, roagă-te pentru misionar să poată trece peste suferinţă; şi când eşti încurajat, bucură-te de succesele misionarului tău.
- Comunică regulat cu misionarii tăi. Spune-le că te rogi pentru ei (nu e suficient să te rogi pentru ei, trebuie să le spui şi lor asta – chiar să le spui şi care sunt lucrurile pentru care te rogi. Şi acest lucru ar putea fi o încurajare pentru ei).
- Adu-ţi aminte de zilele lor speciale: zile de naştere, aniversarea căsătoriei lor.
Pentru ce ne rugăm?
- Spiritual: protecţie, relaţie personală cu Domnul
- Emoţional: frustrări, momente de descurajare
- Adaptare la cultură şi limbă, perseverenţă în a învăţa limba
- Fizic: sănătate, protecţie
- Soţie / femeie: rolul ei (deseori rolul ei are dea face cu familia, trebuie să se ocupe de educaţia copiilor, săi înveţe, şi sar putea să simtă că nu este suficient de “activă” în lucrarea de slujire. Roagă-te pentru clarificare şi pace în ce priveşte rolul ei.)
- Copiii: ca ei să aibă buni prieteni în noua cultură, ca să se adapteze în şcoala publică sau la programul de homeschool, împotriva singurătăţii, ca şi ei să împărtăşească chemarea părinţilor lor.
- Lucrare: creştere, rodire, perseverenţă (chiar şi în momentele când nu se văd roade)
- Practic: maşină, finanţe, vize/permis de lucru
- Misionarii împreună cu care lucrează: relaţii bune (misionarii sunt de multe ori izolaţi şi aflaţi sub presiune, aşadar rugaţivă pentru ca orice conflicte şi diferenţe să fie tratate în mod corespunzător)
- Ţara unde lucrează misionarul: uşi deschise, conducerea ţării, grupurile etnice cel mai puţin atinse cu Evanghelia. Cel mai important lucru: fii un prieten! Câteodată, tot ce are nevoie un misionar este o ureche dispusă să asculte ce au pe inimă şi o bătaie pe umăr, care săi asigure că ne rugăm şi că ne pasă de ei.
Ţineţi cont: Dacă misioanrii lucrează în zone delicate, fiţi foarte atenţi când împărtăşiţi informaţiile.