Casa Betania – Bârlad | 25 de Ani

Acasă / Articole / Casa Betania – Bârlad | 25 de Ani

Dragi frați și surori, susținători activi în rugăciune și financiar,

Au trecut mai bine de 25 de ani de când în Bârlad a fost înființată Casa Betania și am vrea să ne luăm puțin timpprivim în urmă. 

Betania este o lucrare a lui Dumnezeu înființată dintr-o dorință sinceră de a-L sluji pe Domnul. După 45 de ani de regim comunist poporul român a experimentat o trecere sângeroasă la atât de mult dorita LIBERTATE. Prin aceasta ni s-a deschis nouă, creștinilor, posibilități neimaginate de ajutorare într-o țară secătuită, cu atât de multe nevoie urgente. În toate planificările noastre de ajutorare am fost mereu inspirați și conduși de acest verset: 

„Religiunea curată și neîntinată înaintea lui Dumnezeu, Tatăl nostru, este să cercetăm pe orfani si pe văduve în necazurile lor și să ne păzim neîntinați de lume.” (Iacov 1:27)

Am experimentat că Dumnezeu, Tatăl nostru, își împlinește întotdeauna promisiunea, că EL este „Tatăl orfanilor, Apăratorul văduvelor, EL, Dumnezeu, care locuiește în Locașul Lui cel Sfânt. Dumnezeu dă o familie celor părăsiți, El izbăvește pe prinșii de război, și-i face fericiți.” (Psalmul 68:5-6)

În acești 25 de ani, Betania a trebuit să reziste împotrivirilor vrăjmașului și luptelor pe care le-a purtat împotriva lucrării lui Dumnezeu. A fost multa împotrivire, dar Dumnezeu Tatăl nostru a demonstrat de-a lungul anilor că aceasta este lucrarea Lui, ocrotind-o, aducând ajutorul la timpul potrivit. 

Privim în urmă la o lucrare pentru mai mult de 100 de copii, care au primit o nouă perspectivă de viață. Cea mai mare binecuvântare este faptul că toți acești copii au avut și au privilegiul să asculte Cuvântul lui Dumnezeu — Vestea cea bună. Au avut creștini de partea lor care să îi îndrume și astfel să primească o nouă șansă în viață. Scopul nostru este în continuare de a alina suferințele/traumele copiilor și de a susține copiii și familiile acestora. Cu mulți dintre copiii care au fost în Casa Betania continuăm să păstrăm legătura.

Betania nu înseamnă numai lucrarea cu copiii, ci de asemenea susținerea familiilor în nevoi, a persoanelor singure și, nu în ultimul rând, a instituțiilor de stat sau a asociațiilor private. Acest lucru a fost posibil datorită efortului depus de-a lungul nenumăratelor ore pentru strângerea, încărcarea și transportarea ajutoarelor. Numai așa a fost posibil să fie ajutate spitale, grădinițe, școli, fundații particulare care au avut ca scop ajutorarea celor defavorizați.

Prin Casa Betania s-au construit și clădiri de adunări, precum cele din localitățile Drujești, Alexandru Vlahuță și adunarea din Untești. În toate acestea vedem lucrarea lui Dumnezeu care a condus activitatea de la Betania.

România sărbătorește anul acesta 100 de ani de la reunirea statelor române. Statisticile arată în ce direcție se îndreaptă țara noastră:

 • 49,2 % copii trăiesc în risc de sărăcie și excluziune socială (1,8 milioane de copii) (sursa UNICEF);
 • 30,3% copii și 23,6% adulți suferă de privare materială severă (în Germania 5% copii și 5,6% adulți) (sursa Monitorul Social);
 • 96.000 de copii au cel puțin un părinte plecat în străinătate (sursa DGASPC);
 • 1 din 10 copii din mediul rural merge frecvent sau întotdeauna flămând la culcare (sursa World Vision, 2016);
 • 56.866 de copii sunt separați de familie pe motive care puteau fi evitate (90% din copiii din sistemul de protecție nu sunt orfani) (sursa UNICEF, 2016);
 • 1 din 7 copii au suferit traume înainte de a intra în sistemul de protecție (sursa UNICEF, 2014);
 • 37,3 % dintre adolescenți sunt analfabeți funcționali (sursa Monitorul Social);
 • 1 din 4 copii renunță la școală din cauza sărăciei sau a rezultatelor slabe (sursa World Vision, 2016);
 • 1 din 3 copii din mediul rural părăsește școala înainte de clasa a noua (sursa World Vision, 2016);
 • 0,6% din PIB (media în UE este 2,5%) este alocat pentru servicii sociale (sursa ICCV, 2017);
 • deși ONG-urile reprezintă 49% din furnizorii de servicii sociale, doar 8,6% este ponderea finanțării din bani publici (sursa FDSC).
 • Locul II în lume în privinta emigrării (3,4 mil. români), după Siria (12% din populația țării, 1 din 5 cetățeni cu vârsta între 25-39 ani) (sursa Raport ONU 2016 & Monitorul Social);
 • Locul III în UE privind valoarea celui mai mic salariu minim pe economie (după Bulgaria și Lituania) (sursa ICCV, 2017);
 • 17,7% din populația care este încadrată în muncă trăiește la limita sărăciei (Locul I în UE) „sărăcia salariaților” (sursa ICCV, 2017);
 • 46% dintre persoanele cu vârstă între 18-60 ani nu au o ocupație (sursa World Vision);
 • 20,6% este rata șomajului pentru tinerii sub 25 de ani (sursa INS, 2017);
 • 61% din români cred că mergem într-o direcție greșită (IRES,2016);
 • 35% români nu donează niciodată (sursa ARC, 2016);
 • 72 % români nu fac voluntariat (sursa FDSC, 2017).

Astăzi după mai bine de 25 de ani de lucru în Betania ne punem următoarele întrebări:

 • E nevoie de noi?
 • E treaba noastră?
 • Contează?
 • Contează binele pe care vrem să-l facem?
 • Se mai poate face Bine în România?
 • Se merită?

Din perspectiva lui Dumnezeu se merită totdeauna: „Adevărat vă spun că, ori de câte ori ați făcut aceste lucruri unuia din acești foarte neînsemnați frați ai Mei, Mie mi le-ați făcut“. (Matei 25:40)

Atât timp cât noi, creștinii, trăim prin harul Domnului, merită să ne investim în lucrarea Domnului.

„Voi însă, iubiți pe vrăjmașii voștri, faceți bine, și dați cu împrumut fără să nădăjduiți ceva în schimb. Și răsplata voastră va fi mare și veți fi fiii Celui Preaînalt; căci El este bun și cu cei nemulțumitori și cu cei răi.“ Luca 6:35

Sarcina noastră este să lucrăm în continuare până la revenirea Domnului nostru Isus Cristos.

În acest timp când consumul atinge un apogeu de nedescris și când mentalitatea de a cheltui ce câștigi numai pentru tine a ajuns și în rândurile creștinilor, Dumnezeu vrea să ne „scuture” ca să ne trezim. Scopul nostru pe acest pământ este să aducem slavă Numelui Său. În secolul în care trăim nu mai este modern să gândești așa, ca să nu mai spunem să trăiești așa. Totuși ar trebui să ne gândim că Domnul Isus nu ne-a salvat să ne împlinim pe noi înșine, ci să Îl facem pe EL cunoscut în toate colțurile pământului. Acest scop îl are și Betania. Împreună cu voi vrem să mărim Numele Domnului, iar vestea mântuitoare să o spunem în continuare copiilor. Dar fără ajutorul Dumneavoastră nu putem să continuăm lucrarea pe care am început-o.

Suntem recunoscători Domnului pentru sprijinul primit până acum și ne dorim din toată inima ca Domnul să te folosească și pe tine ca această lucrare să înainteze. 

De asemenea,  suntem mulțumitori Domnului pentru echipa care lucrează acum cu copiii. Actual sunt 30 de copiii care sunt îngrijiți la Casa Betania. De mai bine de doi ani încercăm să schimbăm tipul de lucrare de la orfelinat la internat. Legile Statului Român, dar și cele impuse de Uniunea Europeană au pus poveri financiare substanțiale  care ne-au îngreunat lucrarea.

Scopul nostru este ca toți copiii care sunt în regim de orfelinat să rămână în continuare până vor împlini vârsta de 18 ani și să le oferim o nouă șansă pentru viața lor.

În ultimii ani costurile de întreținere a acestei lucrări s-au ridicat foarte mult și prin aceasta am întâmpinat frecvent probleme în acoperirea necesarului financiar. Dar până acum am experimentat intervenția plină de har a lui Dumnezeu în această privință.

Pentru înaintarea lucrării din Betania dorim să ne lărgim cercul de susținători. Dacă te interesează acest proiect și dacă dorești să te rogi pentru lucrarea de aici sau dorești să ne susții îți spunem un bun venit!

Vei primi regulat informații actuale și motive de rugăciune pentru care să te rogi.

Te așteptăm să ne scrii la adresa de e-mail: [email protected], cu specificația „informații Betania”.

Casa Betania Bârlad