Întrebări despre Misiune: Ce este fereastra 10/40?

Acasă / Articole / Întrebări despre Misiune: Ce este fereastra 10/40?

Fereastra 10/40 este zona dreptunghiulară din Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Asia, aflată aproximativ între 10 grade nord și 40 grade latitudine nordică. Fereastra 10/40 este adesea numită „Centura de rezistență” și include majoritatea populației musulmane, hinduse și budiste din lume.

Fereastra inițială 10/40 includea doar țările cu cel puțin 50% din suprafață încadrată între 10 și 40 de grade latitudine nordică. Fereastra 10/40 revizuită include câteva țări suplimentare care se apropie de 10 sau 40 de grade latitudine nordică și au concentrații mari de popoare neatinse cu Evanghelia.

Aproximativ 5,11 miliarde de oameni care locuiesc în 8.706 de grupuri etnice distincte, se află în fereastra revizuită 10/40. 5.992 (68,8%) dintre aceste grupuri etnice sunt considerate neevanghelizate și au o populație de 3,10 miliarde.

Aceasta înseamnă că aproximativ 61% dintre oamenii aflați în Fereastra 10/40 trăiesc într-un grup etnic la care Evanghelia încă nu a ajuns. Fereastra 10/40 găzduiește unele dintre cele mai mari grupuri etnice neevanghelizate din lume, precum șahikii, yadava, turcii, arabii marocani, pashtun, jat și birmanii.

Fereastra 10/40 are câteva considerații importante: în primul rând, semnificația istorică și biblică; în al doilea rând, țările cel mai puțin evanghelizate; în al treilea rând, grupuri etinice și orașe neatinse cu Evanghelia; în al patrulea rând, dominanța a trei blocuri religioase; al cincilea, preponderența săracilor; în al șaselea rând, fortărețele lui Satan în perimetrul ferestrei 10/40.

Semnificație istorică și biblică

Primul și cel mai fundamental motiv pentru care urmașii Domnului Isus Hristos ar trebui să se concentreze pe Fereastra 10/40 este semnificația biblică și istorică a acestei zone. Biblia începe cu relatarea despre Adam și Eva, care au fost așezați de Dumnezeu în mijlocul a ceea ce acum se numește Fereastra 10/40.

Planul lui Dumnezeu, exprimat în Geneza 1:26, a fost ca omenirea să aibă stăpânire asupra pământului, supunându-l pe deplin. Cu toate acestea, Adam și Eva au păcătuit împotriva lui Dumnezeu și și-au pierdut dreptul de a guverna. Comportamentul păcătos al omului a crescut până acolo încât Dumnezeu a intervenit și a judecat pământul printr-un potop cataclismic.

Apoi a urmat încercarea zadarnică a omului de a stabili o nouă stăpânire prin construirea marelui Turn Babel. Acest efort, care de asemenea a avut loc în perimetrul Ferestrei 10/40, a fost o răzvrătire deschisă împotriva lui Dumnezeu. Încă o dată, Dumnezeu Și-a întins mâna și a adus judecata. Rezultatul a fost introducerea diferitelor limbi, împrăștierea oamenilor pe suprafața pământului și formarea națiunilor.

Țările cel mai puțin evanghelizate

În Fereastra 10/40 sunt localizate majoritatea țărilor neevanghelizate din lume. „Neevanghelizați” sunt oamenii care au o cunoaștere minimă a Evangheliei, dar care nu au nicio oportunitate reală de a răspunde la ea. Deși constituie doar o treime din suprafața totală a pământului, aproape două treimi din oamenii de pe pământ locuiesc în Fereastra 10/40.

Fereastra inițială 10/40 includea doar țările cu cel puțin 50% din suprafață încadrată între 10 și 40 latitudine nordică. Fereastra 10/40 revizuită elimină mai multe țări creștinizate, cum ar fi Coreea de Sud și Filipine și include mai multe țări suplimentare, precum Indonezia, care se află aproape de 10 sau 40 de grade latitudine nordică și au concentrații mari de popoare neevanghelizate. Aceste liste includ atât state suverane, cât și state dependente.

Popoarele și orașele neatinse

Se estimează că 3,10 miliarde de oameni trăiesc în aproximativ 5.992 de grupuri etnice neevanghelizate aflate în Fereastra 10/40. Fereastra 10/40 conține, de asemenea, cele mai mari popoare neatinse cu o populație de peste un milion de locuitori. În plus, Fereastra 10/40 conține majoritatea covârșitoare a mega-orașelor cel mai puțin evanghelizate din lume – adică cele cu o populație de peste un milion de locuitori. Primele 50 de metropole cel mai puțin evanghelizate se află toate în fereastra 10/40! Doar acest fapt subliniază nevoia de a acorda prioritate eforturilor misionare în Fereastra 10/40.

Dominația a trei blocuri religioase

Fereastra 10/40 conține patru dintre blocurile religioase dominante din lume. Majoritatea adepților islamului, hinduismului și budismului, precum și blocul non-religios trăiesc în fereastra 10/40. Atât în partea stângă, cât și în partea de vest a ferestrei 10/40, lumea musulmană poate fi văzută ca fiind cea mai proeminetă, într-o bandă lungă, din nordul Africii până în Orientul Mijlociu.

Asia de Sud, în mijlocul ferestrei 10/40, este inima hinduismului, cu 330 de milioane de zei. Budismul influențează partea dreaptă sau estică a ferestrei 10/40. Buddhismul este religia primară în sud-estul Asiei și, deși oficial o țară ateistă în urma revoluției marxiste de la sfârșitul anilor 40, China este totuși profund influențată de rădăcinile sale budiste.

Preponderența săracilor

În Fereastra 10/40 se află majoritatea săracilor din lume. Mai mult de opt din zece dintre cei mai săraci dintre cei săraci oameni locuiesc în Fereastra 10/40. În medie, ei trăiec cu mai puțin de câteva sute de dolari / persoană pe an.

S-a spus că „săracii sunt cei pierduți, iar cei pierduți sunt săracii”, deoarece majoritatea celor la care nu a ajuns Evanghelia trăiesc în cele mai sărace țări ale lumii. Există o suprapunere remarcabilă între cele mai sărace țări ale lumii și cele mai puțin evanghelizate.

Fortăreața spirituală

Fereastra 10/40 include numeroase cetăți spirituale. Miliarde de oameni care trăiesc în Fereastra 10/40 nu numai că au suferit ravagiile sărăciei și ale bolilor, dar au și fost feriți de puterea transformatoare a Evangheliei. Ei sunt exemple clare ale adevărului în 2 Corinteni 4: 4, care afirmă că „dumnezeul acestui veac a orbit mințile oamenilor necredincioși, ca să nu vadă strălucind lumina Evangheliei slavei lui Hristos, care este chipul lui Dumnezeu”.

O focalizare reînnoită

Focalizarea lucrării de misiune a comunității creștine în urmă cu 200 de ani a fost pe zonele de coastă ale lumii. Un secol mai târziu, succesul eforturilor misionare din zonele de coastă a motivat o nouă generație să ajungă în regiunile interioare ale continentelor. În ultimele câteva decenii, succesul în zonele de interior a dus la o concentrare majoră asupra grupurilor etnice. La ora actuală, urmașii Domnului Hristos își concentrează eforturile asupra popoarelor neevanghelizate ale lumii, majoritatea aflându-se în Fereastra 10/40.

Preluat de la www.joshuaproject.net