Închiși… dar liberi – Scrisoare de rugăciune (Familia Acatrinei, Peru)

Acasă / America / Închiși… dar liberi – Scrisoare de rugăciune (Familia Acatrinei, Peru)

„Vreau să știți, fraților, că împrejurările în care mă găsesc mai degrabă au lucrat la înaintarea Evangheliei” (Filipeni 1:12).

Toate lucrează spre bine

Închiși dar… liberi, ce vrea să însemne acest lucru? Pare nepotrivit un așa titlu pentru o scrisoare de informare, adevărat? Însă dacă veți parcurge rândurile de mai jos, cu siguranță lucrurile se vor clarifica.

Credința creștină este plină de paradoxuri, ea însăși fiind unparadox, pentru că nu se sprijină pe lucruri care se văd, ci pe lucruri care nu se văd. Prin urmare, chiar Împărăția lui Dumnezeu este întemeiată pe principii paradoxale, enunțate de Domnul Isus atât de clar și de simplu, dar care sunau extrem de neînțeles în urechile ascultătorilor Săi: cine vrea să fie mare – trebuie să se facă mic (slujitorul tuturor), cine se smerește – va fi înălțat, cine vrea să își câștige viața – trebuie să o piardă, dacă bobul de grâu nu moare – nu aduce roadă. Moartea Domnului Isus a însemnat viața noastră, rănile Lui au adus vindecarea noastră, un munte extrem de mare poate fi mutat din loc de o credință mică cât un grăunte de muștar. Interesant, nu?

Apostolul Pavel a înțeles mult prea bine aceste lucruri, de aceea a putut spune că împrejurările în care se afla (lanțuri, închisoare) au lucrat nu la frânarea Evangheliei, ci la înaintarea ei și când era slab – atunci era tare. Ba mai mult, merge până acolo încât poate spune: „Suntem priviți….ca niște întristați și totdeauna veseli; ca niște săraci, și totuși îmbogățim pe mulți; ca neavând nimic, și totuși stăpânind toate lucrurile.”

La cele menționate mai sus mă gândeam zilele acestea, căutând să înțeleg paradoxul a ceea ce trăim noi zilele acestea în Peru. Suntem închiși în casă de la începutul lunii, fără să ne putem deplasa prin oraș decât un membru pe familie și doar pentru cumpărături stricte sau situații medicale de urgență, folosind doar mijloacele de transport publice sau mergând pe jos/ bicicletă, doar până la ora șase, fără întâlniri, fără adunare (de un an de zile), fără multe alte libertăți elementare și totuși….atât de liberi.

Liberi de a ne ruga, liberi de a cânta, liberi de a citi Cuvântul, liberi de a trăi pentru El și de a căuta metode creative de a face ca Evanghelia să ajungă la cât mai mulți.

CUVÂNTUL DOMNULUI NU E LEGAT. Nu există ziduri, persoane, bariere, pandemii, restricții care să împiedice Cuvântul sau rugăciunea să ajungă acolo unde trebuie.

Mulțumim Domnului pentru:

 • Că a schimbat împrejurările grele prin care am trecut spre binele nostru.
 • Ușile deschise pentru a împărtăși Cuvântul.
 • Recuperarea Amaliei după operații.
 • Că am găsit o școală potrivită pentru copiii noștri.

Înregistrări audio

Dumnezeu ne-a făcut conștienți în perioada aceasta că trebuie să facem mai mult, sau altceva nou/diferit și să nu permitem ca restricțiile impuse de Guvern să ne frâneze lucrarea sau să ne descurajeze. Cum transportul interprovincial terestru, fluvial și aerian e interzis pentru o perioadă și nu avem siguranța întoarcerii în junglă prea curând, am cerut călăuzirea lui Dumnezeu pentru perioada cât vom sta la Lima ca să știm ce avem de făcut și cum putem răscumpăra vremea. Dumnezeu, în bunătatea Lui, ne-a pus în minte gândul de a începe să facem înregistrări audio: cântări, lecții biblice pentru copii și adulți, meditații și chiar cărți care nouă ne-au îmbogățit viața, inclusiv biografii misionare.

Am început cu avânt, însă ne-am dat seama după primele încercări că telefonul nu este suficient pentru ceea ce vrem noi să facem. Am vorbit cu fratele Teodor Popa (Kairos) și dumnealui ne-a sfătuit să ne gândim să ne echipăm cu mai multe „instrumente” pe care să le folosim și în Atalaya, în ideea de a organiza acolo un „mic studio” de unde să producem materialele pe care ni le-am propus. Când vom fi reușit să fi înregistrat un oarecare volum de materiale audio, ne gândim să cumpărăm anumite dispozitive (aparate, boxe, radio, etc.) pe care să punem aceste materiale și să le distribuim nativilor, cu mențiunea ca o dată la câteva luni să îi vizităm pentru a le actualiza. Acesta e unul din proiectele pe care le avem în vedere pentru anul acesta și vă rugăm să ne sprijiniți în rugăciune ca Dumnezeu să binecuvinteze eforturile noastre și să ne dea izbândă.

“Să scoți un om din mizerie, să-i vindeci trupul, să-i dăruiești îmbrăcăminte, să-i dai o locuință, și să-l lași apoi să moară și să meargă în iad – cu adevărat nu se merită!” — William Booth

Noul Testament pentru poporul Ashaninka

Un alt proiect pe care îl avem în vedere e distribuirea de dispozitive cu Noul Testament în limba ashaninka. Am reușit să luăm legătura cu un frate care ne-a promis că ne va ajuta să facem rost de 200 de astfel de aparate audio care au și panou solar pe care le vom distribui în diferite comunități. Punem totul în mâna Lui, rugându-L să ne călăuzească pas cu pas.

Rugați-vă Domnului pentru:

 • Ajutor în avansarea studiului limbii ashaninka.
 • Înțelepciune și răbdare în înregistrarea de materiale audio.
 • Dumnezeu să folosească aceste materiale pentru binecuvântarea multora.
 • Achiziționarea echipamentului necesar pentru viitorul “studio”.

Situația din M.

Ne-am întristat mult să vedem că în ciuda adevărului pe care îl prezentăm săptămână de săptămână, problemele legate de infidelitate și vrăjitorie încă fac ravagii în rândul fraților noștri din M.
(și nu numai). Pentru că una dintre surori continua cu probleme de sănătate, soțul ei a acuzat-o pe o altă soră, mai în vârstă, ca fiind responsabilă de tot ce i se întâmplă soției lui.

S-a iscat o mare „furtună” în urma acestui incident, și, ca și cum aceasta nu era de ajuns, în aceeași perioadă de timp se mai îmbolnăvește un alt bărbat din comunitate care ajunge pe moarte.

De această dată a fost acuzată o altă femeie necredincioasă, (plus altele două). În rezolvarea acestor cazuri au intervenit familiile ambelor “victime”, pe lângă autoritățile din comunitate.

Cea care a avut de suferit cel mai mult a fost femeia necredincioasă, ea fiind pedepsită în repetate rânduri (a primit bătaie cu urzici, dezbrăcată fiind a fost dusă la râu și ținută cu capul în apă, sau a fost bătută cu bâte), inclusiv de soțul sorei bolnave. În urma torturilor, această femeie a recunoscut că i-a făcut vrăji acelui bărbat, dar a mărturisit că nu e ea cea care acționează, ci e un duh care o învață ce să facă și care o amenință că dacă nu se supune, ea sau cineva din familia ei va muri. În timp ce era bătută, a spus celorlalți: „Degeaba mă bateți pe mine pentru că nu îi puteți face nimic duhului care mă îndeamnă să fac aceste lucruri; pe el nu-l puteți bate, nu-l puteți omorî.”

Am vizitat ambele familii afectate de presupusele vrăji, am stat de vorbă cu cei din casă, le-am explicat cum funcționează lumea întunericului, ne-am rugat pentru ei, însă lucrurile sunt extrem de complicate și de încâlcite. Conștientizăm tot mai mult războiul spiritual și forțele întunericului și ne dăm seama că BIRUINȚA o putem obține doar în dependență de El, pe genunchi, perseverând și împotrivindu-ne celui rău până la sânge. Doamne ajută, Doamne dă izbândă!

Vă facem părtași ai acestei lupte și vă rugăm să nu obosiți în a mijloci și pentru frații și prietenii noștri ashaninka, ca Dumnezeu să rupă lanțurile cu care sunt legați, să Își arate puterea și să aducă lumina Lui în astfel de cazuri. Să facă de rușine domniile și stăpânirile întunericului și să-Și manifeste deplina Lui autoritate asupra vrăjmașului.

Slăvit fie El că avem de-a face cu un vrăjmaș deja înfrânt de Domnul Isus pe cruce și biruința ne este garantată, chiar dacă el răcnește și caută să ne sperie, să ne înghită sau să ne dea afară de pe teritoriul lui. Mulțumim că ne veți sprijini în această bătălie, de dragul Căpeteniei noastre și a sufletelor pierdute care zac în întuneric.

Rugați-vă și pentru problemele de infidelitate din familii. Bărbații sunt mult timp plecați de acasă ca să muncească și atât ei cât și soțiile lor calcă strâmb de multe ori, dând o mână de ajutor diavolului să lucreze la distrugerea familiei lor, și așa încercată de multe ispite și lipsuri. Am început cu ei teme de familie tocmai în vederea prevenirii acestor tipuri de dezastre. Sunt și multe probleme nerezolvate din trecut, ceea ce face mult mai grea vindecarea rănilor sufletești. Unii nici măcar nu mai au motivație ca să mai lupte pentru căsnicia lor. Doar Dumnezeu poate aduce o restaurare deplină.

Rugați-vă:

 • Ca Dumnezeu să aducă poporului ashaninka LUMINĂ și ELIBERARE de practicile oculte.
 • Pentru MATURITATE în rândul credincioșilor din M.
 • Pentru o TREZIRE spirituală printre ashaninka.
 • Ca Dumnezeu să le poarte de grijă în INUNDAȚIILE prin care trec. Mulți au rămas fără nimic.

Biruință prin suferință

Pe lângă aceste dureri sufletești pe care le purtăm zi de zi, Dumnezeu ne-a facut parte și de anumite dureri fizice. Perioada aceasta, de aproape două luni de când suntem la Lima, a fost una nu foarte ușoară. Amalia a trebuit să treacă prin două operații, una la maxilar și alta la mandibulă, într-un interval de doar o lună si jumătate, după ce în septembrie mai trecuse printr-o operație. Cum iar a fost vorba de necroză și parte de os care a trebuit să fie curățat/îndepărtat, recuperarea pare destul de anevoioasă. Ne bucurăm totuși că în tot acest timp nu am trecut singuri prin aceste valuri și Dumnezeu ne-a vorbit și ne-a întărit. El ne-a dat ocazia să putem vorbi cu medicii despre El, să le spunem că ne rugăm pentru ei și pentru mântuirea sufletului lor.

Ce mare har să știm că suntem ținuți în mâna Lui și că avem parte din belșug demângâiere, nu doar de necazuri, și că suferința, paradoxal, aduce multă binecuvântare în viața celor ce Îl iubesc pe El. Căile Lui sunt desăvârșite! Prin toate aceste probleme am conștientizat și mai mult valoarea de neprețuit a Cuvântului lui Dumnezeu și El a facut să crească și mai mult în noi pasiunea de a-L duce celor care nu Îl au. Îl slăvim pe El că schimbă tot răul în bine și că puterea Lui în slabiciune este făcută desăvârșită!

„Voia lui Dumnezeu nu te va duce niciodată acolo unde harul Său nu te poate păstra.” — Jim Elliot

Rugați-vă Domnului pentru:

 • SĂNĂTATE, în special pentru Amalia, ca să se recupereze complet după cele două operații.
 • Copiii noștri ca să fie ÎNTĂRIȚI EMOȚIONAL (au suferit din cauza operațiilor Amaliei, restricțiilor impuse de guvern, lipsa altor copii, etc.). Dumnezeu să lucreze la viața lor prin tot ce El îngăduie să trecem.

Vă mulțumim că ne sunteți alături, că vă rugați pentru noi și că sprijiniți financiar această lucrare. Așa cum spunea Pavel, nu ducem lipsă de nimic. Dumnezeu ne-a purtat de grijă prin dragostea voastră, pe toate planurile. Aceasta înseamnă a-ți arunca pâinea pe ape, ca după multă vreme să o găsești iarăși.

Dumnezeu vă va răsplăti tot binele pe care ni-l faceți nouă și poporului ashaninka. Și ei, și noi avem mare nevoie de rugăciuni și suntem recunoscători Domnului că nu ducem lipsă de oameni care să le înalțe cu credință si perseverență. Fiți binecuvântați și purtați mereu de dreapta Lui biruitoare!

Cu prețuire,
Liviu și Amalia Acatrinei