„Riscul este întotdeauna prezent”: Rajesh vorbește despre costul credinței în India

Acasă / Articole / „Riscul este întotdeauna prezent”: Rajesh vorbește despre costul credinței în India

Stau cu Rajesh* într-o casă mică, abandonată, într-o locație îndepărtată. Un mic gecko se târâie în tavan și afară auzim sunetele păsărilor. Pardoseala este gri, iar vopseaua ciobită de pe pereți prezintă straturi de alb, crem și roz. Soarele de dimineață se varsă printr-o fereastră mică de lângă Rajesh și îi aruncă lumină pe o parte feței – lăsând să i se vadă doar jumătate din zâmbet.

Rajesh a crescut într-o casă creștină din India, dar când era tânăr, nu l-a urmat pe Hristos – în schimb, a trăit doar pentru sine. Apoi, când avea în jur de 16 ani, a participat la o conferință pentru tineri – doar pentru că a crezut că va fi un timp distractiv. Nu știa el că Dumnezeu a orchestrat o chemare divină pentru viața lui.

În a treia zi a conferinței de tineret, predicatorul i-a strigat numele lui Rajesh – chiar dacă nu se mai întâlniseră până atunci. Predicatorul a spus: „Rajesh, Domnul te cheamă. Porți o cămașă roșie. Ești aici în acest campus, vino în față.

„Nu am putut fugi de asta”, spune Rajesh. „A trebuit să merg, iar când am mers în față, el s-a rugat pentru mine și am simțit chiar prezența Duhului Sfânt în viața mea. Nu pot să o explic – a fost atât de puternică și am început să plâng. Mi-am predat viața Lui.”

Urmăriți povestea lui Rajesh în limba engleză

„Nu aș spune că l-am ales pe Dumnezeu sau că am decis să-L urmez pe Dumnezeu”, adaugă Rajesh, „dar mai bine spus, Dumnezeu m-a ales și m-a făcut să-L urmez – acesta este un har special asupra vieții mele.”

Pe măsură ce Rajesh a crescut în credința sa, el a pus întotdeauna Domnului o întrebare importantă: „În ce fel vrei ca viața mea să fie o binecuvântare pentru ceilalți?” După 10 ani de întrebări, Domnul i-a oferit lui Rajesh un răspuns clar: Slujește Biserica Mea din India.

Astfel, Rajesh a început să lucreze cu creștinii persecutați din India, iar acestea sunt istorisirile pe care mi le spune astăzi. În una din primele sale călătorii pentru a vizita credincioșii persecutați, Rajesh a vizitat un păstor într-un sat îndepărtat, care fusese bătut pentru credința sa în Domnul Isus. Când l-a întâlnit pe acest păstor, Rajesh a fost șocat: Păstorul zâmbea. „Păstorul a fost bătut foarte rău, dar nu avea dureri”, spune Rajesh. „A fost uimitor să văd lucrul acesta. Aceasta a fost prima mea întâlnire cu cineva care a fost persecutat în mod direct.”

Dar când Rajesh a părăsit casa păstorului, era clar că ceva nu era în regulă. Toți oamenii din sat se uitau la Rajesh și la ceilalți care erau cu el, ca și cum ar fi făcut ceva greșit. Apoi păstorul a spus: „Vă rog, plecați acum. Cât de repede puteți!”

Când au ajuns la mașină, aceasta era acoperită cu paan – un tutun de mestecat, de culoare roșie, pe care oamenii îl folosesc în India.

Inima lui Rajesh a început să bată cu putere. S-au urcat în mașină, au întors și au plecat. Când au ajuns la o râpă, 20 de tineri aflați pe motociclete le blocau drumul. Șoferul lui Rajesh a apăsat pe accelerație și a manevrat cumva pe lângă motociclete, dar tinerii i-au urmărit.

„Au vrut să ne oprească și să ne bată”, spune Rajesh, „și ne-au urmărit în jur de 10 kilometri. Și în tot acest timp, rugăciunea noastră era: «Doamne, te rugăm să fii cu noi!»”.

Prin harul lui Dumnezeu, Rajesh și ceilalți au scăpat. Iar când a ajuns acasă, Rajesh a avut un mesaj special pentru soția sa: „Aceasta este slujba la care ne-a chemat Domnul”.

De-a lungul anilor, Rajesh s-a întâlnit cu familii care și-au pierdut persoanele dragi, cu păstori care au fost bătuți sau cărora le-au fost incendiate bisericile, cu familii care au fost date afară din satele lor și cu mulți alții care au fost acuzați sau închiși pe baza unor acuzații false, din cauza credinței lor în Domnul Isus.

„Fiecare persecuție este o lecție pentru întărirea Bisericii”, împărtășește Rajesh. „Persecuția nu este ceva nou pentru creștinii din India – ei se confruntă cu ea și cresc prin ea. Prin persecuție, Dumnezeu face ca Biserica să crească.”

„Cele mai prigonite biserici din India sunt bisericile de casă”, adaugă Rajesh. „Pentru că sunt izolate și pot fi țintite ușor. Așadar, dacă doriți să vă rugați pentru India, rugați-vă pentru această mișcare a bisericilor din case pentru că sunt cele mai ușoare victime ale persecuției și nu știu cum să o înfrunte, dar harul lui Dumnezeu este suficient pentru ele.”

Pentru Rajesh, munca pe care o face este o slujbă de dragoste pentru Hristos. „Este doar o bucurie să slujim bisericii persecutate”, adaugă Rajesh, cu zâmbetul răspândindu-se pe fața lui și apucând lumina. „Pentru că atunci când slujești biserica persecutată, slujești de fapt Domnului.”

Pe măsură ce terminăm conversația, Rajesh cântă o melodie specială pentru noi în limba hindi: „M-am hotărât”. Imnul familiar are o istorie indiană bogată. „A fost născut din persecuție”, spune Rajesh, „și este foarte semnificativ pentru creștinii din India”.

Rajesh își înclină capul spre tavan și vocea lui umple spațiul.

M-am hotărât să-l urmez pe Isus;

M-am hotărât să-l urmez pe Isus;

M-am hotărât să-l urmez pe Isus;

M-am hotărât să-l urmez pe Isus;

Nu-i drum ‘napoi, nu-i drum ‘napoi.

În încăpere este tăcere câteva momente după ce termină imnul. „Dacă îl iubești pe Domnul și trăiești cu El”, adaugă Rajesh, „riscul este întotdeauna prezent. Dar Dumnezeu este întotdeauna acolo pentru a ne sprijini. Dumnezeu este întotdeauna acolo pentru a ne încuraja.”

*Nume schimbat pentru a proteja identitatea

Robert Kenna
www.opendoorsusa.org