Scrisoare de informare, familia Lețu – Mongolia

Acasă / Asia / Scrisoare de informare, familia Lețu – Mongolia

Dragi prieteni,

În primul rând sperăm că sunteți bine, sănătoși și în pace în mijlocul acestor vremuri tulburi.

Aici situația este în continuare bună din punct de vedere al pandemiei: nici un caz de îmbolnăvire în afara celor din carantină. Aeroportul este încă închis și singurele curse care se fac sunt cele dinainte stabilite prin care cetățeni mongoli de pretutindeni au posibilitatea de a se întoarce acasă.

După un timp în care pur și simplu nu am avut nimic nou de comunincat, iată că a venit momentul să vă împărtășim mai multe vești bune. În ultima scrisoare vă spuneam despre cum Domnul ne-a călăuzit spre Baganuur, orășelul dinspre est. Încă de la începutul lui iulie am început să căutăm un loc unde să ne mutăm și spre surprinderea noastră, pe lângă faptul că apartamentele au aproape acelaș preț ca în capitală, a fost foarte greu să găsim ceva…ne-au trebuit trei săptămâni.  Mulțumim tuturor celor care au mijlocit pentru asta.  Încă mai avem de pus la punct câte ceva în apartament, dar mulțumim Domnului pentru resurse.

Spre finalul lui iulie a expirat și ITP-ul mașinuței noastre (pe care aveam de gând să îl facem în țară în această vară, dar datorită restricțiilor de călătorie nu am mai ajuns acolo). Am încercat să facem verificarea aici, dar asta înseamnă să înscriem mașina si asta ne costă de trei ori mai mult decât valoarea mașinii.  Cum deja v-am făcut cunoscut cu ceva timp în urmă, ne gândeam să cumpărăm o mașină ceva mai nouă, care să nu aibă nevoie anual de verificare. Noi ne-am rugat, unii dintre voi au contribuit financiar (mulțumim!), și iată că am reușit să cumpărăm un Hyundai Starex din 2012 cu 12 locuri (deja a fost foarte folositor la mutarea lucrurilor). Suntem foarte mulțumiți de cât de accesibile sunt piesele și prețurile, cât și de service-ul rapid. Fiind o mașină coreeană foarte întâlnită aici avem multe avantaje.

Acum, la o săptămână de când ne-am mutat, vedem și avantajele unui orășel mic: liniște, spații verzi, locuri de joacă, aer curat, trafic normal și mai ales… oameni care ne zâmbesc, copii care ne salută, bătrâni care ne fac cu mâna. În cartier suntem deja vedete. Copiii vin să vorbească cu noi (în mongolă), vor să facem poze împreună, ne urmăresc ca să vadă unde locuim (asta nu e tocmai plăcut), ne sună să ne întrebe dacă venim la joacă (pentru că avem numărul de telefon la vedere, în mașină, ca toți ceilalți. E o practică obișnuită, ca în cazul în care ai blocat pe cineva în vreo parcare — care de obicei sunt foarte aglomerate, mai ales în capitală — să fii înștiințat ca să muți mașina.)

Azi am avut marea bucurie de a merge la adunare (după o interdicție de 6 luni din cauza Covid). Am văzut scris pe o clădire și am știut că acolo se adună credincioșii. Când am intrat sentimentul a fost înălțător: se cânta un imn pe care îl știam de foarte mulți ani. Nu am fost surprinși să vedem că pastorul e coreean. Foarte puține sunt adunările cu pastori locali. A fost o cântare, o rugăciune, predica tradusă de 1 oră și 30 minute, apoi iar cântare și rugăciune. Doar pastorul s-a rugat, de fiecare dată. Am fost plăcut surprinși să vedem că cele aproximativ 25 de persoane prezente urmăreau în Biblie și nu pe telefon, cum era la biserica din capitală. Vom vizita încă o adunare duminica viitoare și ne rugăm ca Domnul să ne călăuzească spre locul unde putem fi de folos. Vom continua ca cel puțin o dată pe lună să ne întâlnim cu grupul de casă din capitală pentru a continua cu studiul biblic pe care l-am început cu două săptămâni în urmă.

Câteva cuvinte o să vă spunem și despre bebeluș. În ciuda efortului pe care l-am depus cu mutarea, la testul de 20 de săptămâni medicul a zis că e foarte bine, dezvoltat normal, proportional. Și încă nu a vrut să ne arate dacă e băiat sau fată. Copiii sunt bine, bucuroși de noua locație și cu toții sperăm și ne rugăm ca manualele comandate din țară să ajungă aici la timp.

Dăm slavă Domnului că prin harul Lui și implicarea voastră am reușit să vă dăm aceste vești bune.

Ne rugăm ca Domnul să vă protejeze în continuare, să vă întărească credința și să ve dea pacea Lui care întrece orice pricepere!

Vă mulțumim că ne sunteți alături și vă rugăm să continuați să mijlociți pentru noi ca Domnul să ne ajute la învățarea limbii mongole, la relaționarea cu cei din jur, la a fi de folos bisericii locale și mai ales la a putea împărtăși eficient Vestea Bună.

Vă salutăm cu drag și apreciere din Estul destul de îndepărtat!

Alina, Emil și copiii