Scrisoare misionară – Dabo & Rekiya

Acasă / Africa / Scrisoare misionară – Dabo & Rekiya

Dragi Prieteni, Dragă Familie,

Am făcut poza de mai sus acum câteva luni când i-am vizitat pe niște prieteni într-o zonă în care ne gândim să ne mutăm. În acest orășel locuiesc mai mulți din poporul etnic în care lucrăm și în zona aceea sunt mult mai puțini credincioși decât unde suntem la ora actuală. Este o regiune mai uscată a țării și după cum vedeți cu peisaje frumoase. Atât doar că trebuie să conduci prin mulți spini să ajungi la ele!

Ne-am dori să ne mutăm acolo și conducerea organizației noastre ne permite asta, dar încă amânăm… Am scris în luna mai că plănuim să stăm aici în oraș doar 1-2 luni, dar tot ce am vrut să facem înainte ca să luăm decizia finală a durat mult mai mult decât ne-am așteptat. După cum veți citi mai jos, suntem recunoscători că am reușit să finalizăm câteva lucruri de pe listă. În momentul de față așteptăm să încheiem câteva planificări de grup și să vedem dacă mutarea noastră în noua locație s-ar potrivi bine. Rugați-vă pentru înțelepciune pentru noi în toate planurile și să putem să luăm cât mai curând o decizie finală în ce privește mutarea noastră.

Curs de învățarea limbii

Probabil v-am scris mai demult despre o carte de învățarea limbii pe care am adaptat-o la dialectul local. R a lucrat la ea acum câțiva ani, D a scris-o la calculator și a editat-o cu unul din traducătorii Bibliei. Într-un final, după 424 de pagini… e gata! Mulțumim pentru rugăciunile și susținerea voastră ca să putem să facem asta! Numai lucrând la ea, D a putut să se exerseze mult în Fu*lde. Dorința noastră e să fie de folos celor care învață dialectul local.

Alfabetizare

Ce binecuvântare e să ai Cuvântul lui Dumnezeu în mâini, să fii în stare să-l citești și să-l înțelegi, să-i descoperi comorile și să fii transformat de el! Dar „cum ar putea ei înțelege ce citesc dacă nu i-ar călăuzi cineva?” Sau, cum ar putea ei citi dacă nu știu să citească? Și cum ar putea învăța să citească fără un învățător? Acum câțiva ani, am dezvoltat un curs de alfabetizare cu 33 de cărticele și înregistrări audio să-i ajutăm pe cei care locuiesc în zone retrase să învețe să citească.

În ultimul timp ne-am gândit cum să investim mai bine eforturile noastre în alfabetizare și credem că cel mai potrivit punct de plecare este să ajutăm la formarea unor învățători la centrul de pregătire pentru lucrare, deoarece aici vin elevi să studieze Biblia, din care cei mai mulți nu știu să citească. Deci acum R caută să vadă cum să fie folosite aceste cărticele, făcute inițial pentru studiu individual, într-o sală de clasă. Ea se pregătește să instruiască câțiva posibili învățători și în ultimele zile am făcut o listă de idei, jocuri și activități de clasă care să facă învățarea atractivă și antrenantă. R mai are de finalizat planurile de lecție și să facă un plan pentru instruirea învățătorilor. Suntem binecuvântați să putem să avem cărticelele de alfabetizare printate și spiralate de o nouă imprimerie creștină din capitală care face un lucru de calitate. Rugați-vă cu noi pentru instruirea învățătorilor de alfabetizare, ca ei să fie încântați de Cuvântul lui Dumnezeu și entuziamați să-i învețe pe alții să-l citească. Rugați-vă să fie învățabili și gata să încerce lucruri noi. Rugați-vă ca Domnul să aducă pe oamenii potriviți la această instruire și pentru noi în pregătirile pentru sesiunile de predare, să avem înțelepciune și inimi slujitoare.

Fântâna

Nu e greu să vedeți cutia de ciment din partea stângă a imaginii – e partea de sus a fântânii pe care a reparat-o D. Am dat de apă doar cât am curațat-o, pe la 20 metri, iar apoi oamenii au încercat să instaleze (manual) o țeavă mare în pânza freatică. Lucrul a durat mai mult decât ne-am așteptat, cu muncitori care ziceau că au terminat și plecau, când de fapt dăduseră de probleme (țeava se blocase) și abandonaseră lucrarea. Asta s-a întâmplat de două ori! Într-un final, am terminat-o. D a instalat o pompă, a conectat-o la curent și acum proprietatea are apă din abundență pentru grădină. Mulțumim Domnului că a păzit pe fiecare muncitor implicat!

Securitate

Situația de securitate în țară continuă să ne îngrijoreze. Cu Boko Haram încă activ în est, cu banditism în Nigeria spre sud și jihadiști activi în nord și vest, uneori ne-am simțit într-o fereastră foarte îngustă de siguranță relativă. Altfel zis, vedem că suntem din ce în ce mai mult înconjurați de probleme de securitate. Acum câteva luni, a avut loc un atac la o rezervă de girafe, aproape de

capitală, unde un ghid local, șoferul și șase lucrători francezi de la o organizație nonguvernamentală au fost omorâți. După aceasta, s-au luat măsuri stricte de călătorie. Acestea limitează foarte mult opțiunile de transport spre și din capitală, unde se află singurul aeroport internațional. În plus, în luna decembrie vor avea loc alegerile, iar președintele actual care a servit în 2 mandate, în mod normal ar trebui schimbat. Sunt unii care preferă elita religioasă să dețină puterea în locul partidelor seculare politice. Rugați-vă ca condițiile de aici să permită în continuare mesajului Evangheliei să fie proclamat deschis. Rugați-vă pentru liderii țării, ca Domnul să-i binecuvinteze cu multă înțelepciune și ca ei să se teamă de Domnul și să guverneze bine țara.

O nouă mașină

Ca să schimbăm locația și să călătorim în zone mai retrase, știam că ne trebuie o mașină mai de încredere, cu sistem 4×4 care să funționeze bine, și totuși ni se părea că ar depăși cu mult bugetul nostru și ar costitui un mare obstacol. Totuși, când un prieten a fost în capitală, s-a întâlnit cu cineva care se gândea să-și vândă mașina. O cumpărase ca să poată conduce pe teren accidentat, ca să ajungă în sate, dar n-a reușit din cauza problemelor de securitate din acea zonă. Mașina are sistem bun de 4×4, cauciucuri mari pentru nisip, și chiar dacă are deja 20 ani, a fost bine întreținută iar propietarii voiau să o vândă la un preț foarte rezonabil! Mașina are volanul pe partea dreaptă, dar cum D a învățat să conducă în Marea Britanie, asta n-a contat prea mult. Mașina are troliu în față și suspensii ridicate. Nu știm pe ce fel de terenuri ar vrea Domnul să ne poarte. Îl slăvim pe El pentru provizia Lui la timpul potrivit!

Mulțumim mult pentru toată prietenia, rugăciunile și susținerea voastră. Ne-ar face plăcere să auzim vești și de la voi.

“Bucurați-vă totdeauna în Domnul.” (Filipeni 4:4)