Vești din Mongolia – Familia Șoldan (Decembrie 2019)

Acasă / Asia / Vești din Mongolia – Familia Șoldan (Decembrie 2019)

Noutăți

Cu ajutorul lui Dumnezeu, am reușit să achizitionăm încă o parcelă de teren (700 m2) la casa de misiune din Ulziit. Extinderea spațiului va fi de folos în special pentru activități cu grupuri mai mari de copii și amenajarea unor spații de joacă adecvate.

Tot la casa de misiune din Ulziit, am reușit să instalăm un sistem de încălzire mixt pe cărbuni și energie electrică. Am avut parte de multe complicații și încă mai sunt câteva lucruri nefinalizate, dar suntem încrezatori că ne vom bucura de o clădire călduroasă pe durata iernii mongole.

Am început o lucrare cu adulții din Ulziit printr-o serie de seminarii de etica muncii cu întâlniri bilunare. Prima întâlnire a fost foarte bine primită de localnici, aceștia arătându-se interesați ca la urmatoarea întâlnire să aducă și alți prieteni sau cunoștinte.

Obstacole

Atat eu (Sami) cât și Chinzo și Ruben am contractat o formă foarte contagioasă de gripă, cu febra, tuse și dureri severe de gât. Luna trecută, o persoana de bază implicată în lucrarea noastra și-a dat demisia pentru a putea fi mai implicată în viața copiilor și a soțului. Decizia a fost luată într-un punct în care numărul copiilor care frecventau întâlnirile de studiu biblic și ucenicizare era în creștere. Va fi deosebit de dificil să găsim o persoană care să poată a o înlocui.

Dupa o perioadă lungă fără probleme cu hoții, în noiembrie cineva a intrat și a sustras mai multe bunuri, printre care un monitor cu diagonala 42 pe care îl foloseam aproape la toate activitățile. Iarna a început să își arate colții cu temperaturi sub -25C. Toate domeniile de activitate sunt afectate. Mai puțini participanți la activități, mai multe probleme tehnice și costuri mai mari.

Oportunități

Sora mea Andreea va veni și ne va ajuta cu copiii și în lucrarea de la Ulziit pentru o perioadă de aproximativ 6 luni. Elevii și studenții vor avea o vacanță de iarnă de 3 săptămâni, timp în care dorim să organizăm cu ei diverse activități specifice acestui sezon.

Îl slăvim pe Dumnezeu pentru Nymaa, o studentă mongolă creștina, care se implică cu foarte mult devotament în lucrarea cu copii și care, de 3 ori pe săptămână, se deplasează prin frig și trafic pentru a duce vestea bună copiilor din districtul Ulziit.

Provocări

Ruben s-a născut în 29 August, prin harul lui Dumnezeu. El are nevoie de o operație la inimă la vârsta de 6 luni, operație care va trebui să o facem în România. În Mongolia nu există o Ambasadă a Romaniei, așa că va trebui ca Ani împreună cu Ruben să facă o călătorie în România pentru eliberarea certificatului de naștere și a pașaportului.

Cu ocazia acestei călătorii, Ruben va avea parte de mai multe investigații medicale și eventual o programare pentru operație. Dupa eliberarea pașapoartelor, ambii vor avea nevoie de noi vize mongole. Momentan lucrăm la un alt set de documente pentru călătoria lor. Pentru că Ruben nu are pașaport și nici nu putem să îi obținem unul aici, avem nevoie de o foaie de drum. De asemenea, avem nevoie de mai multe împuterniciri pentru Ani, fiecare dintre ele trebuie tradusă în limba română și apostilată la Ministerul Afacerilor Externe mongol.

Continuăm cu actele pentru adopția lui Chinzo și a Sarei. Dumnezeu ne-a deschis niște uși și am intrat în contact cu cineva care lucrează la Ministerul Familiei și care a promis că ne va ajuta. Continuăm să ne încredem în Dumnezeu că vom putea vedea lucrurile așezate la locul lor și în acest domeniu.

English School of Mongolia

Lucrez în continuare la școala internatională English School of Mongolia, unde predau câte 25 de lecții pe săptămână, la peste 100 de elevi de liceu și scoala primară. Este o provocare, pentru că mulți dintre cei implicați la un nivel administrativ sunt oameni împotrivitori valorilor creștine.

In octombrie, împreună cu clasa la care sunt diriginte, am organizat o adunare generală cu toți copiii și profesorii din școală și am vorbit despre cum a apărut prima Biblie tiparită și transformările pe care le-a adus în societate. Săptămâna trecută am avut o serie de lecții la clasele a 6-a și a 8-a despre sărbăroarea mulțumirii și binecuvântările pe care le primim de la Dumnezeu. Momentan pregătesc un calendar de advent și ma rog ca Dumnezeu să îmi deschidă noi uși de împărtășire a Evangheliei, cu ocazia sărbatorii nașterii Domnului Isus.

Mulțumiri

  • Pentru susținerea financiară neîntreruptă a lucrării de aici. Dumnezeu să răsplătească consecvența și generozitatea fiecăruia
  • Pentru rugăciunile pe care le înălțați pentru nevoile și dificultățile pe care le întâmpinăm.
  • Pentru susținerea morală și că sunteți alături de noi ca prieteni în această călătorie uneori anevoioasă.
  • Pentru toate eforturile administrative de informare, motivare, strângere de fonduri, promovare a lucrării de aici pe care unii dintre voi le depuneți.

Sami și Ani Șoldan